Facebook Spotify ve Netflix'le kullanıcıların mesajlarını paylaştı - Haberler - indir.com

Facebook Spotify ve Netflix'le kullanıcıların mesajlarını paylaştı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-19 14:15:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Sosyal Medya

Facebook, veri skandalı olaylarını iyice abartmışken, şirketin şimdi de Spotify ve Netflix ile kullanıcılarının özel mesajlarını paylaştığı ortaya çıktı.

Facebook’un geçtiğimiz bahar aylarından beri isminin veri skandalları ile gündeme geldiği biliniyor. Bir zamanlar sosyal medyanın dev ismi olan platform, hala pek çok sayıda kullanıcıya sahip olsa da büyük bir kesimde güven kaybına da yol açtı. İsmi art arda kullanıcılarının verilerini ve özel bilgilerini üçüncü parti uygulamalarla paylaşmasıyla duyulan Facebook, ciddi bir kan kaybına da uğradı. Fakat platformun bundan uslanmadığı görülüyor. Facebook, veri skandallarına imza atmaya hala devam ediyor.

Çizmeyi iyice aşan platformun, bu kez popüler müzik uygulaması Spotify ve yine en sevilen dizi - film izleme platformu Netflix ile de anlaşma içerisinde olduğu öğrenildi. Facebook, kullanıcılarının özel mesajlarını, bu iki platform ile paylaşıyor.

Facebook Messenger baştan tasarlanıyor

Facebook veri paylaşım anlaşmalarında ileriye gidiyor

Facebook’un pek çok firma ile veri paylaşım anlaşması yaptığı biliniyor. Bunlardan bazıları Apple, Amazon, Microsoft ve aralarında Spotify ve Netflix’te bulunuyor. Fakat bir sorun var ki bazı anlaşmaların bitişinden sonra, bu şirketler kullanıcıların verilerine erişmeye devam ediyor. The Times ve The Wall Street Journal’da, Gabriel J.X. Dance, Michael LaForgia ve Nicholas Confessore üçlüsü tarafından kaleme alınan hikayede, Facebook’un bazı şirketlere anlaşmalarının bitmesine rağmen veri erişimine izin verdiğini söylendi. Facebook’a 2011 yılında Federal Ticaret Komisyonu ile imzaladığı kişisel izin anlaşmasını bozup bozmadığı soruldu.

Facebook’a yapılan bu suçlamanın doğru çıkması, sosyal platformun 150’den fazla şirketle veri paylaşımı yaptığı anlamına geliyor. Anlaşmaların en eskisi 2010 yılına aitken, 2017 yılında hala aktif olduğu söyleniyor. Gazetecilerin haberinde Facebook’un şirketler ile paylaştığı verilere de yer verilmiş. Bu veriler şu şekilde;

Spotify, Netflix, Royal Bank of Canada’nın eriştiği veriler; Kullanıcıların özel mesajlarını okuma.

Amazon’un eriştiği veriler; Kullanıcı isimleri ve iletişim bilgileri

Apple’ın eriştiği veriler; Kullanıcıların arkadaş listesi, takvimlerdeki etkinlikler, (Kullanıcıların veri paylaşımını kapatması halinde de Apple bu verilere erişiyor ve anlaşma hala devam ediyor.)

Çıkan bu haberlerin ardından yalanlama yapan Netflix, konuya dair şu açıklamayı yaptı; “Yıllar içinde Netflix’i daha sosyal bir yapıya kavuşturmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. Bunlardan biri 2014 yılında başlattığımız, üyelerin sevdikleri dizi ve filmleri Messenger ya da Netflix üzerinden Facebook’taki arkadaşlarına tavsiye etmelerini sağlayan bir özellikti. Ancak bu uygulama kullanıcılarımız arasında hiçbir zaman popüler olmadı ve 2015 yılında bu uygulamayı sonlandırma kararı aldık. Uygulamanın açık olduğu süre zarfında ne kullanıcıların Facebook’taki özel mesajlarına herhangi bir erişimimiz oldu, ne de Netflix olarak biz böyle bir talepte bulunduk.”




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ