Facebook, Spotify ve Google Vergi ile Tanışıyor! - Haberler - indir.com

Facebook, Spotify ve Google Vergi ile Tanışıyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-13 08:18:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Son zamanlarda internet dünyasında çok ciddi değişmeler yaşanıyor. Bu konu dünyada ve ülkemizde farklı alanlarda etkisini hem olumlu hem de olumsuz bir şekilde gösteriyor. Türkiye'de internet tabanlı hizmet veren yerli şirketlerin yaşadığı rekabet sorunları zaman zaman TELKODER aracılığı ile ortaya çıkarılan rapor ve çözüm önerileri ile gündemde adından söz ettiriyor. Ülkemizde çalışan yerli İnternet Tabanlı Hizmetler (ITH) şirketleri yüksek maliyetli yatırımlar yaparak yüksek vergiler ödemek durumunda kalıyorlar. Bunun üzerine global pazarda yer alan Google, Facebook, YouTube, Spotify, Skype, WhatsApp, Dropbox gibi dünyaca ünlü ABD tabanlı şirketler ülkemizde de yayıncılık ve reklam hizmetleri üzerinden adeta milyarlarca lire elde ederken devlete herhangi bir vergi ödemiyorlar. Yani bu şirketler ülkemizde hizmet verirken herhangi bir vergi düzenlemesine tabi tutulmuyorlar. Konu ile ilgili çeşitli düzenlemeler gerçekleştirildi. 

Bu bağlamda TELKODER ülkemizde faaliyet gösteren  yabancı şirketlerden alınmayan, sadece yerli şirketlerin sunduğu hizmetler üzerinden alınan vergilerde ve buna ek olarak haklı rekabet ortamının oluşturulmasını savunuyor. Konu ile ilgili bugün gelinen noktada 7 Aralık 2019 Cumartesi günü itibariyle Resmi Gazete'de yayınlanan 7194 sayılı yeni yasa ile gündeme %7,5 oranında bir dijital vergi oranı geldi. Yeni yasaya göre ülkemizde verdikleri hizmetten gelir elde eden IHT şirketleri de tıpkı Türkiye'de kurulmuş olan diğer yerli şirketler gibi vergi sistemine tabii tutulacaklar. Yeni düzenleme ile beraber getirilen bu önemli uygulama, belirlenen vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi halinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınacak bir karar doğrultusunda hizmet sağlayıcılarına erişim engeli getirilecek. Söz konusu bu karar henüz çok yeni ve önemli bir karardır. Konu ile ilgili yapılan yeni yasal düzenlemeler karşısında ülkemizde faaliyet gösteren yabancı şirketlerin de vergiye tabii tutulması karşısında bu şirketlerin duruma ne gibi bir tepki vereceği henüz bilinen bir durum değildir. 

ITH şirketlerine vergi yükümlülüğü

Yakın zaman içerisinde internet yayıncılığı adına RTÜK tarafından yapılan düzenleme ile beraber ele alındığında önemli görülen bir boşluğu dolduracak gibi görünen yeni yasayla alakalı görüşlerini paylaşan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak; "İnternet hizmetlerinde yerli ve yabancı eşitliği sağlanmalıydı. Google, Facebook ve Spotify gibi bugüne kadar vergilendirilemeyen küresel şirketlerle aynı hizmetleri Türkiye’den sunmaya çalışan işletmecilere vergi dahil bazı önemli teşviklerin getirilmesi, desteklenmeleri gerekir diyorduk" dedi. Geldiğimiz noktada, haksız rekabeti gidermek, adaleti sağlamak için küresel oyuncuları vergi sürecine dahil eden %7,5’lik dijital hizmetler vergisi hayatımıza dahil olduğunu söyleyen Arıak sözlerine şu şekilde devam etti; "Aynı servislere aynı vergi uygulamasının bu alanda rekabetin sağlanması açısından faydalı olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan yerli şirketlerin tabi oldukları vergi dışındaki diğer yükümlülükleri içeren düzenlemelere küresel firmaların da tabi olmaları gerektiğini ayrıca bugüne kadar gelişen eşitsizliği aşabilmek adına yerli işletmecilere uygulanabilir ve etkili teşvikler getirilmesi gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz."





PAYLAŞ