Facebook işe alımlarında ırkçılık yaptığı suçlamasıyla karşı karşıya - Haberler - indir.com

Facebook işe alımlarında ırkçılık yaptığı suçlamasıyla karşı karşıya

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-09 19:01:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Sosyal Medya

Facebook’a işe alım süreçlerindeki ırkçılık iddiaları ile soruşturma başlatıldı.

Facebook tarafından çeşitli dönemlerde işe alımlar gerçekleştirilirken geçtiğimiz yıl yaşanan bir olay, Facebook’un ırkçılık yaptığı iddialarını gündeme getirdi.

Facebook'un akıllı gözlüğü yüz tanıma özelliğine sahip olabilirFacebook'un akıllı gözlüğü yüz tanıma özelliğine sahip olabilir

Suçlamaya sebep olay ne?

Yaşanan olay ile ilgili en önemli detay, suç duyurusunun şirket çalışanı tarafından yapılmış olması. Facebook çalışanı olan Oscar Veneszee Jr tarafından yapılan suç duyurusu üzerine Fırsat Eşitliği İstihdam Komisyonu (EEOC) tarafından soruşturma başlatıldı. Konuyla ilgili basına verilen bilgilere göre,  siyahi çalışan Oscar Veneszee Jr’nin 2 kişinin işe alım sürecinde aktif rol oynamıştı. Alınacak 2 kişinin siyahi olması üzerine Facebook tarafından sürecin durdurulma kararı alındığını öne süren Facebook çalışanı, şirketin net bir şekilde ırkçılık yaptığını iddia etti.

Benzer olaylar yaşanmıştı

Facebook için süreç sadece yaşanan son olay ile ilgili sınırlı değil.  Daha önce de benzer durumlar yaşayan Facebook, bu nedenle Cambridge Analytics gibi pek çok dava ile karşı karşıya kalmıştı. Üstelik davalar sonrasında kullanıcı politikasında da değişikliğe gidilmişti.

Başka bir olay 2018 yılında yaşanmıştı. O dönemde Facebook’un üst düzey yöneticileri arasında gösterilen Mark Luckie, işten ayrılmadan bir gün önce dikkat çeken bir not paylaşmıştı. Notta, şirketin siyahi çalışanlara yönelik kötü bir tutum sergilediği, ırkçılık yaptığı ve kötü muamelelerde bulunduğu belirtilmişti.

Yaşanan tüm bu olaylar ile birlikte Facebook ciddi bir ırkçılık iddialarıyla karşı karşıya kaldı. Şirket tarafından henüz konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Daha önce de genellikle sessiz kalmayı tercih eden Facebook, bu konuda da açıklama yapmayabilir. Ancak şirketin soruşturma kapsamında nasıl bir ifade vereceği merak ediliyor. Üstelik daha önceki iddialar, şirket yöneticilerinin notlarının soruşturma kapsamına alınıp alınmayacağı bilinmiyor. Ancak özellikle ABD’de durum çok yakından takip ediliyor.


İlgili uygulamalar
Facebook yeni uygulaması Bars'ı tanıttıFacebook yeni uygulaması Bars'ı tanıttı

Facebook Videosu Nasıl İndirilir


PAYLAŞ