Facebook, içerikten sorumlu yeni bir yapay zeka geliştirdi - Haberler - indir.com

Facebook, içerikten sorumlu yeni bir yapay zeka geliştirdi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-12 18:20:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Donanım

Facebook, içerik denetimini yapmaları konusunda yardımcı olacak, yeni yapay zekası Rosetta’yı geliştirdi.

Günümüzde oldukça popüler olan sosyal medya hesaplarının her biri, milyonlarca kullanıcıya sahip. Bu durum, zaman zaman sosyal medya yöneticilerinin içerik kontrolü yapabilmesinde güçlük çekmesine neden olabiliyor ve bu da beraberinde bazı sorunları getirebiliyor. Kullanıcı sayısı anlamında lider isimlerden biri olan Facebook da bu tarz sorunlarla sık sık karşılıyor. Aynı zamanda Instagram ve Whatsapp’ın da bağlı olduğu Facebook, milyarlarca kullanıcıya sahip. Bu nedenle şirket, milyarlarca kullanıcısının içeriğini takip etme konusunda yaşadığı sıkıntılara, diğer sosyal medya hesaplarından farklı bir çözüm geliştirdi ve içerikten sorumlu olacak bir yapay zeka geliştirdi.

Facebook’un içerikten sorumlu yeni yapay zekası Rosetta!

Facebook’un 2 milyardan fazla kullanıcı sayısı olduğu biliniyor. Aynı şekilde Facebook’a bağlı olan Instagram platformunda da 1 milyar kadar kullanıcı sayısı bulunuyor. Yaklaşık 3 milyar insanın paylaştığı rahatsız edici fotoğraf ve videolarla baş etmek, bu nedenle her zaman kolay olmayabiliyor. Bu nedenle son dönemlerde Facebook’un, bu 3 milyar insanın kontrolünü sağlamak adına içerikten sorumlu bir yapay zeka üzerinde çalıştığı biliniyordu. Şirketin bu anlamda geldiği son nokta, yeni yapay zekası Rosetta oldu.

Facebook, kullanıcıların paylaştığı içeriklerde yer alan metin ve fotoğrafların, tanımlamasını yapacak olan Rosetta’yı duyurdu. Rosetta’nın görevi, paylaşılan metinlerin içerisinde tehditkar, şiddet içerikli, sakıncalı söylemlerin olup olmadığını kontrol etmek ve aynı şekilde rahatsız edici bir görsel paylaşılmadığından emin olmak olacak. Rosetta, gönderileri inceledikçe, bu konuda yeni öğrenimleri sayesinde daha da hızlı ve iyi bir hale gelecek ve aynı zamanda eylemsel olarak da harekete geçebilecek. Rosetta tüm bunlar için, Optical Character Recognition tekniğinden yararlanacak. Fakat yine de Rosetta’nın zaman içerisinde daha çok geliştirilmesi gerekecek. Çünkü Facebook’ta İngilizce dışında kullanılan daha birçok dil var.




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ