Facebook Deepfake ile savaşacak! - Haberler - indir.com

Facebook Deepfake ile savaşacak!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-11 15:34:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından bir tanesi olan Facebook yeni bir hamle ile gündeme geldi. Şirket, bilişim sektörünün önemli oyuncuları ve dünyanın önde gelen üniversiteleri ili kurmuş olduğu ortaklık ile deepfake içerikler ile savaşmaya hazırlanıyor. Öncelikli olarak kendi deepfake içeriklerini hazırlamaya başlıyor. 

DeepFake'in Son Mağduru Jon Snow: Final Sezonu İçin Özür DilediDeepFake'in Son Mağduru Jon Snow: Final Sezonu İçin Özür Diledi

Son zamanlarda popülerlik kazanan ve her geçen gün daha da fazla kullanıcıya ulaşarak popülerliğini arttırmaya devam eden deepfake tekniği, eğlence amaçlı kullanımın yanında kötü niyetli olarak da kullanılmaya pek müsait. Geçtiğimiz günlerde dolandırıcılık için kullanıldığı ortaya çıkan bu teknik için bazı şirketlerin önlem almaya başladığı bile gelen bilgiler arasında yer alıyor. 

Deepfake ile mücadele kapsamında bayrağı taşıyan firma öncelikli olarak Facebook oldu. Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu ve dünyanın en çok kullanıcısına sahip uygulama Facebook, Microsoft'ta görev yapan mühendisler ve bazı  önde gelen üniversiteler ile bir araya gelerek çalışmalar başlatmaya karar vermişler. Bu ortaklığın amacının "Deepfake Anlama Görevi" olarak bir veri seti geliştirme olduğu düşünülüyor. 

Bahsi geçen sistem, kişilerden alınan özel verilerin makine öğrenimi yolu ile harmanlanarak deepfake içeriklerinin ayıklanması prensibine dayanıyor.

Çözüm Üretenleri Para Ödülü Bekliyor

Facebook'un 10 milyon dolarlık bir katkı payı yapacağı araştırmada ekip, gerçek aktörler kullanacak ve kendi deepfake videolarını üretecek. Daha sonra kişilerden yayınlanan videoların hangilerinin gerçek olduğunu, hangisinin sahte video olduğunu bulmaya yarayacak çözüm önerileri sunmalarını isteyecek. Henüz detaylar hakkında bilgi olmasa da çözüm önerilerine göre para teklif edilecek. Facebook'un bu konuda yaptığı açıklama ise şu şekilde. 

"Deepfake yöntemi sürekli gelişen ve büyüyen bir problem haline geldi. Bu durum istenmeyen e-posta veya diğer istenmeyen içeriklerin yayılmasına benziyor. Biz, endüstrinin ileri gelenleri ile yapay zekâ topluluğunu bir araya getirerek bu probleme daha hızlı çözüm bulmayı umuyoruz."

 Deepfake içerikleri tespit etmek maksadıyla geliştirilecek veri setlerine yönelik testlerin Ekim ayında düzenlenecek Uluslararası Bilgisayar Görüşü Konferansı’nda başlayacağı duyuruldu.


Google ve Facebook yine bir suçlama ile karşı karşıyaGoogle ve Facebook yine bir suçlama ile karşı karşıya

PAYLAŞ