Facebook Covid-19 medya okur yazarlığı kampanyasını Türkiye'den başlattı - Haberler - indir.com

Facebook Covid-19 medya okur yazarlığı kampanyasını Türkiye'den başlattı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-22 15:01:01
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Sosyal medya devi Facebook’un sahte haber ve paylaşımlara yönelik farkındalık oluşturma amacı ile başlatmış olduğu COVID-19 Medya Okuryazarlığı Kampanyası Türkiye için de aktif edildi. Kampanya kapsamında kullanıcılardan kendilerine üç önemli soru sormaları ifade ediliyor. Dünyanın en büyük sosyal ağ platformu olan Facebook, sahte haber ve bilgilere olan yoğun mücadelesini sürdürüyor. Daha çok koronavirüs döneminde ciddi bir artış sergileyen sahte haberler ile alakalı COVID-19 Medya Okuryazarlığı Kampanyası başlatan şirket, kampanyayı Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Türkiye için de aktif etti.

COVID-19 Medya Okuryazarlığı Kampanyası kapsamında önümüzdeki dört hafta boyunca Türkiye’deki bazı Facebook kullanıcıları da bazı yaratıcı reklamlar ile karşılaşacaklar. Kampanya kapsamında açılan “Sahte haberlerden korunmaya yardımcı olacak üç soru” başlıklı özel bir internet sitesine yönlendirilecekler.

Facebook video yayımcılığında YouTube'a rakip olacakFacebook video yayımcılığında YouTube'a rakip olacak

Facebook, sahte haberlere yönelik yeni hamlede bulundu

Facebook bu kapsamda kullanıcılara sahte haberler noktasında farkındalık yaratman adına internet sitesine kullanıcılarından gördükleri habere karşılık ‘Nereden geliyor?’, ‘Eksik olan ne?’, ‘Ne hissettiriyor?’ sorularını sormasını istiyor. Bu sorular ile kullanıcılar haberin sahte olup olmadığını tespit etmiş olacak. “Nereden geliyor?” sorusunun açıklamasında kullanıcılarına “Kaynağı bilmiyorsanız, Hakkında sayfasını kontrol edin veya makaleyi niye paylaştıklarını kendinize sorun. İçeriğe dair kaynak gösterilmemişse, arama motorları aracılığı ile bilginin kaynağını bulmaya çalışabilirsiniz. Kaynak doğru görünmüyorsa, dikkatli olun.  Uyarısı veriliyor.

“Eksik olan ne?” sorusunun açıklamasında ise “Makalenin bütününü ele alın, sadece bir başlığı değil. Tek bir tıklama sahte haberleri tespit etmenize yardımcı olabilir. Makalenin tamamını okuyun ve kaynağı olmayan veya metinden çıkarılmış olabilecek resimlere, rakamlara ve alıntılara dikkat edin. Resimler sahte olabilir. Sahte haberler genellikle değiştirilmiş resimler veya videolar içerir. Gerçek görseller bile yanlış bir tarih veya başlıkla olmadıkları bir durum gibi gösterilebilirler.” Yer alıyor.

Son olarak ise “Ne hissettiriyor?” sorusuna “Sahte haber yapan kişiler, duygularınızı yönlendirmeye çalışır. Sizi kızdırarak veya endişelendirerek daha fazla tıklama alabileceklerini bilirler. Bir haberin içeriği sizi telaşlandırıyorsa, önce durup nasıl kontrol edebileceğinizi düşünün. Eğer bir şey gerçek olamayacak gibi görünüyorsa, muhtemelen öyledir. Umut da bizi manipüle etmek için kullanılabilir. Çoğu zaman, mucizevi çözüm diye bir şey yoktur.” Açıklaması yer alıyor.


Facebook'un KOVID-19 Türkiye etkisinin sonuçları açıklandıFacebook'un KOVID-19 Türkiye etkisinin sonuçları açıklandı
Facebook Messenger ekran paylaşım özelliğine kavuştuFacebook Messenger ekran paylaşım özelliğine kavuştu

PAYLAŞ