Face ID'yi kandıran gözlük ortaya çıktı - Haberler - indir.com

Face ID'yi kandıran gözlük ortaya çıktı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-09 17:03:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Bildiğiniz üzere teknoloji devi Apple, iPhone X modelli akıllı cihazından sonra ürettiği akıllı cihazlarda farklı bir güvenlik sistemi denedi. Söz konusu bu güvenlik sistemi Face ID, güvenli tanıma sistemi olarak adlandırıldı. Fakat teknolojinin gelişmesi ile beraber yan ürünler de gelişmekten geri kalmadı. Yani son derece güvenli olarak adlandırılan bu güvenlik sisteminin de bir açığı bulundu. iPhone X, Xs, Xs Max ve XR modelli akıllı cihazlarda bulunan Face ID sistemi söz konusu bu akıllı cihazların çentik kısmında yer alan TrueDepth, kamera sisteminden güç alınıyor. Bu sistem sayesinde "kızılötesi kamera, nokta projektörü, ışık projektörü, ortam ışığı sensörü" adlı donanımlar kullanılıyor. Bu donanımlar sayesinde kullanıcıların yüz hatlarını üç boyutlu bir şekilde tarama yapan bu teknoloji, yüz tanıma sistemi konusunda en güvenli sistemi oluşturuyor. 

Güvenlik açısından söz konusu bu sistem de ayrıca, “Face ID için dikkat gereksin” şeklinde özelleştirme yapabileceğiniz seçeneklerde yer alıyor. BU özellik ile beraber sistem sadece gözleriniz algılanabilecek düzeyde açık olduğu taktirde kilidin açılmasına izin veriyor. Yüz tanıma teknolojisinin tam da bu noktasında bir çalışma ortaya çıktı. Amerika'da düzenlenen Black Hat adlı konferansta Face ID'nin bu özelliğini kırmayı başaran bir gözlük etkinliğe damgasını vurdu. Söz konusu bu gözlük cam kısımlarında siyah bant, bu siyah bandın üzerinde de ufak beyaz bantlar yer alıyor. Bu şekilde gözün yapısı taklit edilerek bu sayede Face ID'yi kandırmayı başaran araştırmacılar, söz konusu bu Face ID'yi kıran gözlüğün uyuyan birisine takılması halinde telefonun yüz tanıma kilidinin açıldığını dile getiriyor. 

Face ID'ye İkinci Bir Yüz EklemekFace ID'ye İkinci Bir Yüz Eklemek

Bu durum kullanıcılar için pek sorun yaşatmıyor olsa da yapay zeka üzerine kurulu bir güvenlik sisteminin bu şekilde bir güvenlik açığı yaşatıyor olması son derece olumsuz bir şekilde değerlendirildi. Üstelik oldukça da şaşırtıcı bir durum olarak eleştirildi. Genel durum için sorun yaşatmıyor olsa da bu kadar çok övülen bir teknolojinin bu şekilde bir eksiklik yaşatıyor olması şirket adına oldukça büyük bir prestij kaybı olarak değerlendirildi. Üretici şirketin bu büyük sıkıntıdan sonran bu güvenlik açığını kısa süre içerisinde kapatılacağı tahmin ediliyor. Apple güvenlik açısından akıllı cihazlarını son derece titiz bir şekilde güçlendiriyor. Yaşanan bu güvenlik açığının ise zor kapanacağı düşünülüyor.

Yeni iPhone'lar da Face ID ile gelecek

Apple'ın üretim aşamasında olduğu yeni nesil iPhone modelleri de Face ID sistemi ile beraber gelecek. Teknoloji devi, eylül ayı itibariyle iPhone 11, 11 Max ve 11 R ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda şirket katlanabilir ekran özelliğine sahip iPhone ve iPad'ler üzerinde de çalışıyor. Bu konu da ilk sırayı iPad'lere verdiğini dilen getiren şirket katlanma özelliğine sahip ilk akıllı cihazınızı yüksek ihtimalle 2021 yılı itibariyle sunmayı hedefliyor. Katlanabilir ekran özelliğine sahip cihaz konusunda yavaş yavaş fakat emin adımlarla ilerleme kat eden teknoloji devi, elde edilen bilgilere göre, panel üreticilerinden deneme amacıyla örnek oldun diye esnek OLED paneller satın alıyor. 

 


WhatsApp'a Face ID veya Touch ID Nasıl Koyulur?WhatsApp'a Face ID veya Touch ID Nasıl Koyulur?
Apple iCloud'a giriş için Face ID ve Touch ID kullanımını test ediyorApple iCloud'a giriş için Face ID ve Touch ID kullanımını test ediyor

PAYLAŞ