Elon Musk, insan beyni ile bilgisayarları iletişim kurmasını sağlayan Neuralink'i tanıttı - Haberler - indir.com

Elon Musk, insan beyni ile bilgisayarları iletişim kurmasını sağlayan Neuralink'i tanıttı

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-31 09:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Tesla, SpaceX ve Boring company'nin sahibi Elon Musk, 2017 yılında kurduğu Neuralink adlı şirket tarafından geliştirilen beyin bilgisayar arayüzü Neuralink'in tanıtımını gerçekleştirdi. Musk tarafından geçtiğimiz yıl içerisinde yol haritasının duyurduğu ve insan beyni ile bilgisayarı birleştirme planlarının bir parçası olan Neuralink beyin bilgisayar arayüzünü tanıttı. Musk’ın “küçük kablolara sahip kafatasınızdaki bir Fitbit” şeklinde tanımladığı ve bir bozuk para büyüklüğündeki cihazın nihai hedefi ise yapay zekâ ile insan aklını birleştirmek olacak. Musk’a göre böylece dünyanın geleceği gezegende yaşayan inanların ortak aklıyla şekillenecek.

Aslında pek de yeni olmayan bu beyin-bilgisayar arayüzleri 2006 yılından beri gündem de yer alıyor olsa da Musk'ın bu arayüzle aynı adı taşıyan şirketi Neuralink'in söz konusu bu teknolojiye getirdiği yenilikler, cihazın beyin sinyallerini yakalamaya yarayan elektotlar kaplı ince kablolarda yatıyor. Burada kullanılan kablolarda hem çok daha fazla elektrot bulunuyor ama hem diğer yöntemlerde hem de diğer yöntemlerde kullanılan iğne çözümleri kadar can yakıcı bir durum olmayacağı düşünülüyor. Aynı zamanda elektrot sayısı (1024) adet daha yüksek hız ve veri akışı anlamına geliyor. Sonunda, düşünce vasıtasıyla ortaya çıkan beyin sinyalleri Neuralink aracılığıyla yakalanıyor ve ilgili elektronik cihazların anlayabileceği elektronik sinyallere dönüştürülüyor.

Elon Musk Asya bölgesinde yeni bir Tesla fabrikası açabilirElon Musk Asya bölgesinde yeni bir Tesla fabrikası açabilir

Cerrahi robot vasıtasıyla yerleştirilecek 

Neuralink, arayüzün beyne takılmasını bir cerrahi robot vasıtasıyla gerçekleşecek. Bu operasyonu başından sonuna kadar yönetecek olan robot, operasyon esnasında, kafa derisinin kaldırılması, kafatasında arayüzün dış ünitesinin takılabileceği kadar bir delik açılması, cihazın beynin içinde yer alacak kısmı ve kabloların yerleştirilmesi ve son olarak ameliyat yerinin kapatılması aşamalarını kontrol edecek. Musk’a göre bahse konu işlem bir “lasik” göz ameliyatı kadar basit ve uygulanabilir olacak. Neuralink’in 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip olacağı, dahili bataryası 24 saatlik kullanım süresi sunacağı ve Bluetooth ile çalışacağı belirtildi.

Bu aşamada vurgulanması gereken ve Neuralink’in aşması gereken önemli bir engel bulunuyor. Sunuma katılan ekip üyelerinden birinin de dile getirdiği üzere beyin, korozyon oluşmasına son derece uygun bir ortam. Neuralink gibi küçük cihazların bu ortamda çok hızlı biçimde aşınıp bozulabileceği gerçeği ise şirketin çözmesi gereken potansiyel bir sorun. Zira bu tür cihazların onlarca yıl faal olması beklendiği için Musk ve ekibi, bu duruma özel bir çözüm üretmek zorunda kalacak.

Nörolojik problemleri olan insanlar için

Elon Musk, uzun vadede planlar haricinde Neuralink'in nörolojik problemleri olan insanların hayatını daha da kolaylaştıracağı ifade edildi. Hafıza kaybından mustarip, kalp krizi riski olan, uykusuzlukla boğuşan veya bağımlılıkla mücadele eden insanlarda Neuralink beyin-bilgisayar arayüzü kullanılabilecek. Örneğin Neuralink, kullanıcının sağlık verilerini inceleyerek kalp krizi geçirmek üzere olup olmadığını anlayabilecek. Canlı yayına çıkan Musk, Neuralink’i Gertrude adlı bir domuza bağlamış halde tanıttı. Hayvanın beyni ile burnu arasında sinyal alıp veren bölgeye yerleştirilen arayüz, beyin sinyallerini ekrana aktardı ve böylece bu sinyalleri takip etmenin mümkün olduğu gösterildi.

Şirket ortamı, tıbbi cihaz geliştirmeye uygun değil

Eski çalışanlara göre ise şirkette “kaotik” bir ortam söz konusu. Özellikle proje miatlarıyla ilgili inanılmaz baskı gördüğünü belirten eski çalışanlar, aylar sürmesi gereken projeler için sadece birkaç hafta süre verildiğini dile getirmiş. Bu konuda şirketin bakış açısını açıklayan eski bir çalışanın sözleri ise şöyle; “Tbbi bir cihaz ve o cihazı yerleştirmek için cerrahi bir bakış açısı geliştiriyorlar. Ancak bunu bir teknoloji şirketi cevvalliğiyle yapıyorlar. Acele edin ve kırıp dökün, sıkıntı yok!” Musk, Neuralik’in piyasaya ilk çıktığında çok pahalı olacağını belirtmesine rağmen zamanla bunun lasik göz ameliyatı fiyatlarına inmesini beklediğini söyledi. 


Elon Musk'ın Neuralink açıklaması heyecan yarattıElon Musk'ın Neuralink açıklaması heyecan yarattı
Twitter hacklendi! Elon Musk, Jeff Bezos gibi ünlü isimlerin hesaplarından dolandırıcılık yapılıyor!Twitter hacklendi! Elon Musk, Jeff Bezos gibi ünlü isimlerin hesaplarından dolandırıcılık yapılıyor!
Elon Musk Türkiye'ye çalışacakElon Musk Türkiye'ye çalışacak

PAYLAŞ