Elektrikli scooter kullanımlarına yeni düzenlemeler getirildi! - Haberler - indir.com

Elektrikli scooter kullanımlarına yeni düzenlemeler getirildi!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-04 19:00:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen toplantıda, elektrikli scooterların kullanım ve deneyimini belirlemek adına yönetmek oy birliği ile kabul edildi. İstanbul içerisinde dikkate alınması gereken kurallar aşağıdaki şekildedir. 

Son yıllar içerisinde yaşamın önemli noktasına yerleşen elektrikli scooterlar hakkında geçtiğimiz ay içerisinde Resmi Gazete'de bir yönetmelik yer aldı. Şimdi ise İstanbul'da elektrikli scooter kullanımı için çeşitli düzenlemeler yapan ve İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan yönerge, oylama karşısında kabul edildi. Elektrikli scooterların kullanımı, denetimi ve yetki esaslarını gösteren bu yönerge İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında kabul edilirken, Resmi Gazete'de yayınlanan yeni kurallara ek bazı güncellemeler getirildi. 

İşte uyulması gereken kurallar:

  • Elektrikli scooter hizmeti veren şirketlerin lisans alması gerekecek.
  • İBB, elektrikli scooter hizmeti veren firmaları kayıt altına alarak lisanslayabilecek. Alınan lisanslar 2 yıl geçerli olacak ve 2 yılın sonunda yenilenecek.
  • 15 yaşını doldurmayanlar, paylaşımlı scooter hizmetini kullanamayacak.
  • Elektrikli scooterlar yalnızca belediyenin uyun gördüğü park alanlarına park edilecek.
  • Firmalar, park alanları nedeniyle belediyeye işgaliye bedeli ödeyecek.
  • Scooterların azami hızı 25 kilometre olacak. (Resmî Gazete’de 50 kilometre olan bu kural İstanbul için 25 kilometreye çekildi)
  • Elektrikli scooterlar yalnızca bisiklet ve taşıt yollarında kullanılabilecek. Elektrikli scooterların kaldırımda kullanımı ise yasaklandı. 
  • Firmalar, olumsuz hava koşullarında kullanıcılara bilgilendirme yapacak hatta gerektiğinde scooterları kullanıma kapatacak.
  • Yolculuk sonunda kullanıcıya kullanım süresi, kullanım ücreti, saat ve tarih yazan fatura kesilmesi zorunlu olacak.
  • Scooter ile toplu taşıma araçlarına girilemeyecek.
  • Elektrikli scooterlara birden fazla kişi binemeyecek.

Konuyla ilgili olarak eklenen bu kurallar İstanbul'a özel olarak hazırlanan yönetmelik için geçerli olacak. Toplantı kapsamında İstanbul'da scooterların nasıl denetleneceği,  ilçede kaç adet scooter bulunacağı gibi detaylar da belli oldu.

Ulaştırmadan Sorumlu İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, yaptığı açıklamada “Şu an İstanbul’da kaç tane scooter olduğunu kimse bilmiyor. İstanbul’da erilebilecek scooter lisansı sayısını belirledik. Nerden kiralandığı, nereye bırakıldığı, nerelerde kullanıldığında hem Bakanlık hem de İBB görebilecek. En önemli kısmı denetleyici kuruluşun da belli olması. O da belli değildi. Bakanlığın çıkardığı yönetmelik, şehirde yaşayan her 200 kişiye bir scooter oranıyla çıkmıştı. Biz de aynı oranı benimsedik. 75 bin scooter İstanbul'da olacak. Scooter işletmek isteyen her bir şirkete bu sayısının en fazla 5'te biri verilecek.” dedi.





PAYLAŞ