E-imza çipli kimlik kartları geliyor - Haberler - indir.com

E-imza çipli kimlik kartları geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 23 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-07 12:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Ülkemiz adına son yılların önemli dijital yeniliklerinden biri olan E-İmza sistemi, kimlik kartlarında yerini almaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verilen müjde ile yeni veri yönetim sisteminin duyurusu yapıldı. Dijital kimlik doğrulama yöntemi olarak da kullanılan elektronik imza, Biyometrik Veri Yönetim Sistemi’ne entegre olacak.

Biyometrik Veri Yönetim Sistemi ile E-İmza kimliklere geliyor

Katıldığı Biyometrik Veri Yönetim Sistemi – AFIS Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Soylu, Türkiye’nin dijital yenilikleri gibi konulara değindi. Toplantının içeriğiyle ilgili en dikkat çeken detaylardan biri E-İmza ile ilgili yapılan yenilik oldu. Uzun bir süredir devletin çoğu hizmetinde kullanılabilir olan elektronik imzalar çipli kimliklerde yerini alacak. Çipli kimlik kartlarının sürekli olarak çevrimiçi servislerde kullanılabiliyor olması, işleri kolaylaştıran veri havuzlarının oluşması için ilk adım olarak değerlendirildi. 

Biyometrik Veri Yönetim Sistemi ile dijital ortamlardaki veriler çipli kimliklerle entegre bir şekilde olacak. Örneğin vergi ödemelerinde, sağlık kuruluşlarında ve sınav işlemlerinde kullanılan E-İmza için ek bir kart taşımaya gerek kalmayacak. Hazırlanan veritabanı kimlik doğrulama gerektiren tüm işlemlerin çipli kimlik kartıyla gerçekleştirilmesine imkan tanınacak. Yine de bu yenilik elektronik imza doğrulama yöntemini bitirecek değildir. Zira çipli olan kartlar, internet üzerinden yapılan işlemlerde kullanılamıyor. İnternet işlemleri için USB ile bağlantı gerçekleştiren araçlara ihtiyaç duyulmaya devam edilecek. Kimlik kartlarına entegre olacak olan sistem, daha çok fiziksel işlemleri kolaylaştıracaktır. 

Biyometrik doğrulama sistemlerinin kullanımı artabilir

Konuşmalar arasında biyometrik doğrulama sistemleri sektörünün potansiyelinin de altını çizen Soylu, bu konudaki yatırımlara devam edileceğini de aktardı. 2020 yılının verilerine göre dünya genelinde pazar hacmi 36.6 milyar dolar olan sektörün, 2025 yılında 68.6 milyar dolar pazar değerine ulaşılabileceğini ekledi. COVID-19 pandemisinin ses tanıma, yüz tanıma ve iris tanıma gibi farklı doğrulama yöntemlerine karşı olan talebin artacağından söz eden Soylu’nun açıklamasının devamı şu şekilde: “Bu noktadan hareketle, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki biyometrik verilerin güvenli şekilde toplanması, sayısallaştırılması ve işlenmesini sağlamak, bunu milli yazılımlarla kendi içimizde yapabilmek için ‘Biyometrik Veri Yönetim Sistemi‘ projesi devreye alındı” Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 





PAYLAŞ