Drone İle İlk Kez Böbrek Taşındı - Haberler - indir.com

Drone İle İlk Kez Böbrek Taşındı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 28 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-03 10:32:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Drone kullanımı ilk kez böbrek taşımak için kullanıldı. Kulağa son derece sıra dışı gelen bu durum ABD'de gerçekleşti. ABD'nin Maryland Medikal Merkezi'nde yer alan bir hastaya, bağışçıdan alınan böbrek drone ile taşınarak nakil işlemi hızla gerçekleşti. Drone, uzaktan bir kumanda ile kontrol edilen uçak ya da insansız hava aracı olarak tanımlanan özel bir hava ürünüdür. Uzun yıllardır birçok sektörde kullanılan ve ilgi ile karşılanan Drone kullanımı şimdi ise sağlık sektöründe de kullanılmaya başladı. Şöyle ki böbrek nakli bekleyen bir hastanın böbreği drone ile belirlenen merkeze getirilerek hastaya nakil edildi. Bu durum drone tarihine bir ilk olarak adını yazdırmayı başardı. 

Drone tasarımcıları, bu insansız hava uçaklarının teslimat işlemlerinde gelişim göstererek zaman içerisinde organ nakli konusunda en hızlı, en güvenilir ve en ucuz seçenek haline geleceğinin bilgisini verdi. Kulağa son derece sıra dışı gelen bu durum sorunsuz bir şekilde gerçekleşmiş olup, hastanın nakil işlemi hızla gerçekleştirilmiştir. 

Droneler çevrenin yardımına koşacakDroneler çevrenin yardımına koşacak

Bir drone ilk kez böbre taşıdı

Çeşitli sektörde en çok tercih edilen hava aracı olarak bildiğimiz drone, ilk kez sağlık sektöründe de tercihe dildi. ABD Maryland Medikal Merkezi'nde yatan ve böbrek nakli bekleyen hastanın bağışcısından alınan böbrek güven içerisinde hastaneye getirilerek hastaya nakil işlemleri gerçekleşti. İnsansız kargo uçağı olarak adlandırılan bu dronların geliştirilme aşamasında fizikçiler, araştırmacılar, havacılık mühendisleri ve uzmanlar yer aldı. Ciddi bir çalışmanın sonucu olarak karşımıza çıkan bu nakil dronları ilk kez sağlık alanında kullanıldı. Böbrek taşımak amacıyla kullanılan bu dronlar, söz konusu işlemi başarı ile gerçekleştirerek bir ilke imza attı. 

Söz konusu nakil drone araçlarının çalışmaları ise Maryland Üniversitesi Tıp Okulu ve Maryland Yaşayan Miras Kurumu'nda gerçekleştirildi. Çalışmaların yapıldığı bu kurum, organ bağışı için nakil işlemlerine yardımcı olan ve kar elde etmeyen bir kurum olarak uzun yıllardır hizmet vermektedir. Bu konuda da çalışmalara ev sahipliği yağıyor olması son derece önemli bir davranıştır. 44 yaşındaki Baltimore, 8 yıldır diyalize giren böbrek hastası kadın, "Bu olay müthiş. Yıllar önce, bu aklımıza bile gelmeyen bir şeydi" dedi. Herhangi bir organ, ağış yapan kişiden alındıktan sonra ne kadar hızlı bir şekilde nakledilirse, kişiye yapılacak operasyonda o kadar başarılı bir şekilde gerçekleşir. Bu sebeple organ nakli işlemlerinin son derece hızlı ve güven içerisinde gerçekleşmesi gerekiyor. 

İnsansız hava nakil aracı olarak adlandırılan drone araçların, Drone'un Baltimore'daki hastaneye böbreği ulaştırması tam 5 dakika kadar sürdü. Herhangi bir organın bir bağışçıdan alındıktan sonra nakledilmesi için bir çok aşama söz konusudur. İşin en önemli kısmı ise organın hataya nakledilmesi ve organın ulaştırılmasıdır. Normal şartlarda bugüne kadar nakil edilecek olan organlar ticari ya da kiralık uçaklar ile adrese teslim ediliyor. Fakat bu sistem doğrultusunda bazen hava trafiğinin yoğun olması sebebiyle organ belirli bir süre uçakta kalıyor. ABD içerisinde organ nakillerinden sorumlu olan Organ Paylaşımı Birleşik Ağı'ndan elde edilen verilere göre, bağışçıdan alınan organların yüzde 1,5'i hastaya ulaştırılamıyor. Yaklaşık yüzde 4'ünün ise hastaya ulaşmasında gecikmeler yaşanıyor. 


Bir Ülkede Drone ve Her Türlü İHA YasaklandıBir Ülkede Drone ve Her Türlü İHA Yasaklandı

PAYLAŞ