CFTC'den Coinbase'e 6.5 milyon dolar ceza - Haberler - indir.com

CFTC'den Coinbase'e 6.5 milyon dolar ceza

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-22 13:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Kripto Para

ABD'nin ve dünyanın en önemli borsalarından biri olan Coinbase, 2015 ve 2018 yıllar arasında sistemde " kendi kendine trade yaptığı” suçlamaları karşısında Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ile 6.5 milyon dolarlık bir ceza anlaşmasına vardı.

CFTC’den dün yapılan resmi açıklamalara göre 2015 ve 2018 yıllar arasında Coinbase, borsanın otomatik iki trade programı aracılığıyla az miktarda kripto para trade'i yaptı. Borsanın eski çalışanının da bu dönem içerisinde Litecoin'de sahte hacim yarattığı düşünülüyor. CoinDesk tarafından aktarılan bilgilere göre bu programlardan bir tanesi, Coinbase'in perakende yatırıcımcı için geliştirmiş olduğu aracı uygulamasında bir kripto paranın en kadar satıldığını görmek amacıyla tasarlandı. Söz konusu bu programın, profesyonel satın alma özelliğiyle beraber o kripto paradan belli bir miktar satın alınıyor ve bu miktarda da borsanın ana hesabından saklanıyor. 

Kripto para vergileri düzenlemesi hakkında yeni bilgilerKripto para vergileri düzenlemesi hakkında yeni bilgiler

Para aklama işlemlerinde sık sık kullanılıyor

“Kendi kendine trade yapma” durumu ise ABD Hazine Bakanlığı ve bazı finansal düzenleyiciler tarafından 2014 yılında oluşturulan bir tanımlama ile beraber hem alış hem de satış kısmında aynı miktarda işlem yapılması olarak dile getiriliyor. Bu çeşit bir piyasa hareketine ise gerçekte olduğundan daha fazla hacim varmış gibi göstermesi sebebiyle “işlem-trade aklanması” deniliyor. Bu yöntem genellikle kara para aklanmasında da kullanılıyor. CFTC konuyla ilgili olarak, Coinbase müşterilerinin bu durum karşısında olumsuz etkilerini ya da yanlış bir durum oluşturduğunu söylemiyor. Kurum, işlemlerin bilerek olmasa dahi dikkatsiz bir şekilde yapıldığını fakat artık borsada bu tür durumların yaşanmadığını dile getirdi. 

Soruşturma 2017’de başladı

Kısa bir süre içerisinde halka arz işlemlerini de başlatacak olan Coinbase de bu durumun varlığını “S-1 Dosyası” sayesinde kamuya duyurdu. Konuyla ilgili olarak ortaya çıkan dosyaya göre CFTC, şu an için borsada çalışmayan bir kişinin 2017'de yapılan bir işlemin ardından bu durumu soruşturmaya başladı. CFTC, Coinbase ile ilgili olarak farklı soruşturmalar yürütüyor olsa da S-1 Dosyası'na göre bunların her birinin içinde Etherium “piyasa organizasyonu” ve Bitcoin Cash listelemesi de var. CFTC’nin bu soruşturmasının ardından ise Coinbase'in operasyonları üzerinde olumsuz bir maddi etki yaratabilecek tek soruşturma olduğu dile getiriliyor. 

CFTC’nin böyle bir görevi bulunmuyor

CFTC'nin anlaşmayla beraber yayınlamış olduğu bir açıklama ise kurumun üyelerinden olan Dawn Stump, CFTC’nin bulgularına katıldığını fakat Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun spot borsaları regüle etmek adına bir görevinin olmadığının ve bunun da kamu tarafından bilinmesi gerektiğini dile getirdi; “Coinbase hiçbir türev ürün sunmuyor, dolayısıyla CFTC’ye kayıtlı bir kurum değil. Ortaya atılan iddialarla ilgili yapılan anlaşmanın büyük bölümü birkaç yıl önceki işlemleri kapsıyor ve bu hareketler bir daha tekrar edilmemiş. Sorumluluktaki ikincil pay sahibi kişi ise yıllar önce Coinbase’den ayrılmış eski bir çalışan ve ona da direkt bir suçlama bulunmuyor.”

Coinbase tarafında bir sözcünün ABD medyasına verdiği demeçte ise şirketin bulguları reddetmediği ancak resmi olarak kabul de etmediği belirtilirken, hiçbir müşterinin bu işlemlerden zarar görmediği aktarıldı; “Piyasadaki tüm katılımcıların sağlıklı, güvenli ve devamlı işlem elde etmek için ortak akılla yaratılmış regülasyonlara ihtiyaç vardır. Bu yüzden, durumun sağduyulu bir şekilde devam etmesi adına CFTC ile anlaşma yoluna gittik. Onlarla görüşmelerimizin hem yapıcı hem de iki tarafı ikna edici olduğuna inanıyoruz.”


Kripto güvenlik şirketi Curv, PayPal tarafından satın alındıKripto güvenlik şirketi Curv, PayPal tarafından satın alındı
Hindistan, kripto paraya yasak getiriyorHindistan, kripto paraya yasak getiriyor
Son 24 saate popüler 8 kripto para değer kaybettiSon 24 saate popüler 8 kripto para değer kaybetti

PAYLAŞ