CES 2020'de Bluetooth'un sahip olduğu yeni özellikler paylaşıldı - Haberler - indir.com

CES 2020'de Bluetooth'un sahip olduğu yeni özellikler paylaşıldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 13 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-07 22:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Akıllı Telefonlar

2020 yılı teknolojide pek çok değişikliği karşımıza çıkaracak. Bu değişikliklerden biri de Bluetooth teknolojisinde yaşanacak.  CES 2020 fuarına katılan Bluetooth SIG cihazlarda yeni bir kablosuz bağlantı standarttı dönemini başlatacak olan yeni Bluetooth özelliklerini açıkladı. LE Adudio adı verilen yeni özellik ses paylaşımı, işitme cihazlarını ve daha iyi bir ses kodeğini destekliyor.

Bildiğiniz üzere artık kulaklık teknolojisinde kablosuz kulaklık devri başladı. Kullanıcıların daha çok kablosuz kulaklık tercih etmesiyle birlikte artık yeni üretilen birçok akıllı telefonda da kulaklık jakı bulunmuyor. Buda Bluetooth aygıtlarına ve bağlantı kalitesine verilen önemin artmasını sağlıyor. Bluetooth teknolojisinin standartlarını belirleyen Bluetooth SIG CES 2020 fuarında daha geniş bir kitleye hitap edecek yeni özellikleri resmi olarak açıkladı. İlerleyen dönemlerde kullanıma sunulacak özelliklere birlikte Bluetooth LE Audio desteği de tamamlanacak.

200 TL altına alabileceğiniz 9 bluetooth kulaklık200 TL altına alabileceğiniz 9 bluetooth kulaklık

Daha düşük bit hızında kalitesi ses sunan LC3 kodeği geliyor

Bluetooth SIG’in belirlediği yeni standartlar arasında yüksek kalitede ses, yayın özelliği desteği ve işletme cihazı desteği gibi işlevsel özellikler yer alıyor. Özellikler arasında neredeyse tüm kullanıcıları etkileyecek olan Low Complexity Communication Codec (LC3)”. Ses kalitesini üst seviyelere taşırken aynı zamanda güç tüketimini de azaltan bu özellik Şu anda Bluetooth ses iletiminde kullanılan SBC kodeği. Bu sayede artık birçok telefon Qualcomm’un AptX kodeğini destekleyen bir yapıya sahip. Ancak SBC’de kullanıcıların en çok zorlandığı nokta daha iyi bir ses için bit hızını arttırmak zorunda kalmaktı. Buda cihazlarda güç tüketimini ciddi bir oranda arttırdığından kulaklık bağlantılarında şarjın daha hızlı tükenmesine neden oluyordu. Buna bir çözüm getirmek için kolları sıvayan Bluetooth SIG, LC3 kodeği ile birlikte düşük bit hızında bile iyi bir ses kalitesi elde edilebileceğini açıkladı.

Bluetooth çok akışlı sesi desteleyecek!

Bunun yanı sıra Bluetooth SIG “Bluetooth işitme cihazları” için resmi desteğini de güçlendirecek. İşitme cihazlarının televizyon, telefon ve diğer tüm cihazlarla uyumlu çalışması için daha geniş bir destek sağlayacak olan Bluetooth SIG kullanıcılarına daha geniş bir destek sağlayabilmek için Avrupa’daki bir işitme cihazı birliğiyle ortak olarak çalıştı.

Bluetooth 5 Hakkın Bilinmesi Gerekenler

İşitme cihazlarının yanı sıra Bluetooth LE Audio desteğinin de tamamlanacağını açıklayan Bluetooth SIG, bu özellikle Bluetooth standartlarına yeni bir özelliği ekliyor. Sinema salonundaki tüm izleyicilerin film izlerken Bluetooth kulaklık kullanabilmesine olanak tanıyacak bu özelliğin nasıl hayata geçirileceğine dair henüz bir açıklama yapılmadı.

Özetle yerel olarak multistreami (çok akışlı sesi) destekleyecek olan Bluetooth LE, kulakiçi kulaklıkların bağımsız bir şekilde telefon üzerinden kendi sinyallerini alabilmesini sağlayacak. Apple’ın hali hazırda kendi cihazları için özel bir yazılımla kullandığı bu teknoloji ilerleyen dönemlerde standart bir özellik haline gelecek.

Bluetooth SIG farklı teknoloji şirketleri arasında tutarlığı korumak konusunda oldukça başarılı olsa da ne yazık ki belirlediği standartları hızlı bir şekilde kullanıma sunamıyor. Bluetooth SIG’ın LE Audio olarak adlandırdığı yeni özelliğin 2020 senesinin ilk yarısına kadar cihazlara sunulması bekleniyor.


iOS 13 Bluetooth detayı ile dikkat çektiiOS 13 Bluetooth detayı ile dikkat çekti
Android 11 R uçak modu Bluetooth sesini kapatmayabilirAndroid 11 R uçak modu Bluetooth sesini kapatmayabilir

PAYLAŞ