BTK, Twitter ve Pinterest'e reklam vermeyi yasakladı - Haberler - indir.com

BTK, Twitter ve Pinterest'e reklam vermeyi yasakladı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-19 11:00:00
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Twitter, Pinterest ve Twitter’a bağlı Periscope/Scope ve daha üç sosyal medya platformuna BTK tarafından reklam yasağı getirildi. BTK tarafından verilen bu karar Resmi Gazetede yayınlandı. BTK tarafından verilen söz konusu bu karara göre, Türkiye'de vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler bu sosyal ağ sağlayıcılara herhangi bir reklam veremeyecekler. Söz konusu bu yasağa rağmen hala Twitter, Pinterest ve Scope için reklam verildiği tespit edilirse tüzel kişilere de bir ceza kesilme durumu söz konusu olacak. 

1 Ekim 2020’den itibaren yürürlüğe giren 7253 sayılı yeni sosyal medya yasağı gereğince, VK, YouTube, Dailymotion, TikTok, LinkedIn, Facebook ve Instagram Türkiye’ye temsilci atayacakları bildirilmişti. Temsilci atamayan sosyal platform sağlayıcıları ise 5 kademeden oluşan yaptırım sisteminin üçüncü aşaması olan reklam yasağı bugünden itibaren resmi olarak başlatılmıştı. Bu yaptırımların ilk iki aşamasında 10'ar ve 30'ar milyon TL'lik para cezası ile karşı karşıya kalan sosyal medya ağ sağlayıcıları, verilen süreye rağmen temsilci atamadıkları için artık Türkiye'de hiç bir tüzel kişilik tarafından reklam alamayacak ve yayınlanamayacaklar. 

Facebook ve Instagramdan Beğen Butonu KaldırılabilirFacebook ve Instagramdan Beğen Butonu Kaldırılabilir

Twitter ve Pinterest, reklam yasağı ile karşı karşıya kalıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen reklam yasağı cezası Pinterest, Twitter ve Twitter’a bağlı Periscope (Türkiye’deki adıyla Scope) platformlarını içine alıyor. Örnek vermek gerekirse X adında bir şirketiniz var ve bu şirketin tanıtımını sosyal ağlar üzerinden yapmak istiyorsunuz, bu tanıtımı da tabii reklamla yapmayı tercih edersiniz. BTK tarafından verilen karara göre, C adlı şirketinize ait herhangi bir reklamı Twitter, Pinterest ve Scope üzerinden yayınlamanız yasak.

Söz konusu bu üç sosyal ağ sağlayıcılarından birisi eğer Nisan 2021 yılına kadar Türkiye'ye temsilci atamayı kabul etmezse, bant genişliği %50 oranında kısıtlanacak. Nisan 2021 tarihinden itibaren, bant genişliği kısıtlanan sosyal ağ ağlayıcıya 1 ay daha süre verilecek. Mayıs 2021 tarihine kadar ise hala temsilci atamamakta ısrar ederlerse sosyal ağ sağlayıcıların bant genişliğiyse BTK kararıyla bu kez %90 oranında kısıtlama ile karşı karşıya kalacak. Şöyle ki Twitter yaptırımlar karşısında hala Türkiye için temsilci atamadıysa, bu durum bant genişliği(yani Türkiye'deki hızı) %50 veya &90 oranında azaltılacak. Bu da Türkiye'deki kullanıcıların Twitter'a %90 oranında daha yavaş girmesine sebep olacak. 

Facebook ve Instagram kendini kurtardı

Sözü geçen bu reklam yasağının yürürlüğe girmesine bir gün kala Facebook, resmi bir açıklama yaptı ve Türkiye'de yürürlüğe giren yasa gereğince yerel bir temsilci bulundurmayı kabul etti. Facebook'tan önce de Microsoft bünyesinde yer alan Linkedln de bir açıklama yağarak Türkiye'de temsilci bulunduracaklarını ifade etmişti. Bu sayede sosyal medya platformları Türkiye'de teker teker temsilcilik açmaya başladı. Şu an itibarıyla, 7253 sayılı kanun gereğince Türkiye’ye temsilci atamayı kabul eden sosyal ağ sağlayıcıların listesi şu şekilde:

VK

YouTube

TikTok

Dailymotion

LinkedIn

Facebook

Instagram


Pinterest kişiye özel özellikler getiriyorPinterest kişiye özel özellikler getiriyor
Pinterest, şikayetlerden sonra politikasında değişikliğe gittiPinterest, şikayetlerden sonra politikasında değişikliğe gitti
Snapchat'ten sonra Instagram hikayelerinde Tweet paylaşma özelliği geliyorSnapchat'ten sonra Instagram hikayelerinde Tweet paylaşma özelliği geliyor

PAYLAŞ