Brezilya Merkez Bankası, WhatsApp’ın ödeme hizmeti için izin almadığını belirtti - Haberler - indir.com

Brezilya Merkez Bankası, WhatsApp’ın ödeme hizmeti için izin almadığını belirtti

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 29 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-24 18:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, yeni özellikler deneyerek kullanıcı deneyimini artırmayı hedefliyor. Şirketin bir süredir beta da olan ve geçtiğimiz hafta Brezilya’da yayınlanan para gönderme ve ödeme özelliği ani bir kararla askıya alındı. Brezilya Merkez Bankası, özelliğin bir hafta gibi bir süre kadar kullanılması sonrasında uygulama içi para transferi askıya alındı. Merkez Bankası, WhatsApp’ın para transfer özelliğinin kendilerinden izin alınmadan başlatıldığını açıkladı. WhatsApp, uzun bir süredir uygulama içi para gönderme ve ödeme özelliği üzerinde çalışıyordu. Yapılan testler sonrasında ise özellik geçtiğimiz hafta, WhatsApp’ın en büyük pazarlarından olan Brezilya’da kullanıma sunulmuştu.

WhatsApp’ın bu yeni özelliği WhatsApp kullanıcılarının uygulama içinden birbirlerine para göndermelerinin yanında Mastercard ve Visa ile ödeme işlemleri yapabilmeleri sağlanıyordu. Fakat Brezilya Merkez Bankası, WhatsApp’ın henüz bu yeni özelliğini askıya alınması kararını aldı.

WhatsApp karanlık mod renk seçeneği kazanacakWhatsApp karanlık mod renk seçeneği kazanacak

Brezilya Merkez Bankası, WhatsApp’ın ödeme özelliğini askıya aldı

WhatsApp’ın bu yeni özelliğinin askıya alınması hakkında Brezilya Merkez Bankası’ndan yapılan ilk açıklamaya göre özelliğin Merkez Bankası’ndan izin alınmadan devreye sunulması, verimlilik ve veri gizliliği noktasında Brezilya ödeme sistemlerine zarar vereceği söylendi. Merkez Bankası, Mastercard ve Visa’nın bu karara uymaması halinde ise idari yaptırımlar ile para cezası ile karşılaşacaklarını belirtti. Brezilya Merkez Bankası’nın almış olduğu kara sonrasında WhatsApp cephesinden de bir açıklama geldi. Bir WhatsApp sözcüsü, daha fazla katılımcıya açık bir iş modeli kullanılarak Brezilya’daki kullanıcılarına dijital ödeme sağlamak adına yerel ortaklar ve Merkez Bankası’yla çalışmaya devam edeceklerini, bu çalışmanın Pazar yoğunluğu noktasında endişelerin ele alınmasını sağlayacağını açıkladı.

Brezilya Merkez Bankası, bu noktada WhatsApp ile Visa ve Mastercard’ın operasyonlarını askıya almadan önce şirketlerin ödeme hizmetleri ile çalışmak için önce Merkez Bankas’ından onay alınmasını gerektiren bir düzenleme yayınladı. WhatsApp, hizmeti başlattığında böyle bir düzenleme olmadığı ve sadece kullanıcılarla finans kurumları arasında aracılık hizmeti sunduğu için Merkez Bankası’ndan izin talep etmeden direkt olarak ödeme hizmetini başlatmıştı. Merkez Bankası’nın bu hamlesi sonrasında ise iki farklı görüş ortaya çıktı. Bir kısım bankanın kararını aşırı tepki olarak yorumlarken, diğer cephe ise WhtsApp’ın risk ve potansiyel bir risk oluşturduğunu belirtti.


WhatsApp'ta GIF nasıl gönderilir?WhatsApp'ta GIF nasıl gönderilir?

PAYLAŞ