Bitcoin'in düşüşü ile birlikte El Salvador 150 BTC aldı! - Haberler - indir.com

Bitcoin'in düşüşü ile birlikte El Salvador 150 BTC aldı!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-21 14:56:04
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Kripto Para

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, 20 Eylül Pazartesi günü Twitter'da yaptığı açıklamada, Bukele, Bitcoin fiyatlarındaki son düşüşe atıfta bulunarak Pazar günü geç saatlerde yeni bir satın alım işlemi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Son günlerde kripto para dünyası en iyi durumda değil. Bitcoin ve Ethereum gibi büyük olanlardan bazıları sadece son on günde yaklaşık %10 kaybetti. Bu kayıp yatırımcılarına ciddi zararlar verirken El Salvador’un ekonomisi için de bir tehdit oluşturuyor. Bu ayın başlarında El Salvador, Bitcoin'i ABD dolarının yanında resmi para birimi olarak benimseyen ilk ülke olmuştu. Uzmanlar Bukele’nin bu atılımının henüz erken olduğunu ve riskleri olabileceğini savunuyordu. Buna rağmen El Salvador’un atılımı dünya için bir örnekti. Fakat yaşanan bu son düşüş ülke yöneticilerini endişelendirmiş gibi görünüyor.

Bukele'ye göre bu hareket, küresel pazar tarafından düşük değerde olduğu bir zamanda yardımcı olacak. Bukele resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Dipten satın alırsan seni asla yenemezler”

El Salvador hükümetinden vatandaşlarına Bitcoin hediyesi

Bu açıklama şu demek oluyor; Bukele kısa veya orta vadede yeniden değer kazanacağını ve böylece maliyetinden daha fazlasını kazanacağını umarak hisse senetlerini satın almış durumda. Ancak işler beklendiği gibi gitmediği takdirde Bitcoin’i yasal para birimi olarak benimseyen El Salvador’u zor günler bekliyor olabilir.

Belirsizliklerle dolu yasal bir para birimi

Nayib Bukele ve hükümeti için Bitcoin, ülke için mükemmel bir çözüm olmayı hedeflese de, bu hamle şimdilik pek de iyi bir hamle olarak değerlendirilmiyor. Bitcoin'i yasal para birimi olarak kullanma fikri, Salvadorlulara uluslararası para taşımak için daha kolay bir yoldu ve asıl amaçlardan biri banka hesabı olmayanlar için ekonomik bir ağa erişim sunmaktı.

7 Eylül'de El Salvador yasal ihaleyi başlattığında, kripto para birimi cüzdanı olan Chivo'da tanıtılmıştı. Her şeyin güzel gideceği düşünülürken kripto para borsasındaki hareketlilik bir anda işleri tersine çevirdi. El Salvador'un kripto para birimini yasal bir şekilde benimsenmesinden hemen sonra Bitcoin de önemli ölçüde değer kaybetti ve bu durum pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.

Ülkede Bitcoin karşıtları bu kararın hemen ardından eylemler düzenlemiş ve ülkenin konuya yabancı bir nüfusa sahip olduğu için ülkenin buna hazırlıklı olmadığını iddia etmişlerdi. Bunun yanı sıra ülke genelinde yasal bir kripto para biriminin temsil ettiği kara para aklama kolaylığından da korkuluyordu. Bu kripto para birimleri için tüm ülkelerin ortak korkusu olsa da şuan da El Salvador’da ekonomi korkusu daha ağır basıyor. Tüm ürünlerin değeri Bitcoin değerine bağlı olduğundan, gıda gibi temel öğeler fiyatlarını bir günden diğerine büyük ölçüde değiştirebilir. Sanki ekmek bir gün 1 Euro, ertesi gün 1,20 Euro’ya yükselebilir. Eğer Bukele’nin atılımı başarısız olursa bu satın alma vatandaşların daha büyük tepkiler vermesine de yol açabilir. Yaptığı en son satın alım hamlesiyle birlikte El Salvador rezervlerindeki Bitcoin miktarını da 700’e çıkarmış bulunuyor.





PAYLAŞ