Bill Gates dünyayı yeni bir pandemiye karşı uyardı - Haberler - indir.com

Bill Gates dünyayı yeni bir pandemiye karşı uyardı

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 52 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-15 20:00:10
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Gates Vakfı, Covid-19 salgını sırasında on milyonlarca kişinin aşırı yoksulluğa düştüğünü söylüyor.

 

Bill Gates, Microsoft'un yönetim kurulundan istifa ettiBill Gates, Microsoft'un yönetim kurulundan istifa etti

Bill Gates altı yıl önce dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük potansiyel katilin bir salgın olduğu konusunda uyarmıştı. Şimdi, bir sonrakine hazırlanmak için yeterince hazırlık yapılmadığını söylüyor.

Milyarder hayırsever ve Microsoft Corp.'un kurucu ortağı bir röportajda, “Salgın hazırlıklarına gösterilen ilginin beklediğimden daha düşük olmasından biraz endişeliyim” dedi. Uygun hazırlığın 100 günde aşı yapma ve sonraki 100 gün içinde tüm dünyaya yetecek kadar üretim yapabilme becerisini içerdiğini söyledi.

Bill & Melinda Gates Vakfı, Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, ulusların aşı üretme kapasitesi de dahil olmak üzere sağlık sistemlerine daha fazla yatırım yapmaları için çağrıda bulundu. Raporda, pandemiyi sona erdirmek için kullanılan araçların büyük ölçüde diğer bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için kullanılanlarla aynı olduğu belirtildi. 

Düşük gelirli ve zengin ülkeler arasındaki aşı bulunabilirliğindeki eşitsizliği vurgulayan rapora göre, bu yılın ilk yarısında Afrika'da yaklaşık 49 milyon doz Covid-19 aşısı, Kaliforniya'da ise 43 milyon doz uygulandı. Gates, “Bu sorunun tek gerçek çözümü, tüm dünyaya 100 günde yetecek fabrikalara sahip olmaktır” dedi. "Ve bu yapılabilir." diye sözlerine ekledi.

Biden yönetiminin pandemi hazırlığını güçlendirmeye yönelik 65 milyar dolarlık yeni bir planının doğru yönde bir adım olduğunu, ancak finanse edilmesi gerektiğini söyledi. Vakfın sahiplerinden eski eşi Melinda French Gates ile eş başkanı olan Bay Gates, “Bunun için zorlamaya devam etmemiz gerekecek” dedi. 

Bill Gates, Microsoft'tan atılmamak için çıkmış!

Bay Gates, pandemi ve diğer acil zorluklar nedeniyle vakıfla olan çalışmalarına her zamanki gibi bağlı olduğunu söyledi. İklim değişikliğini azaltmak için de çalışan Bay Gates, “Hayatımızın çok olumlu bir parçası ve işimin ana odak noktası olmaya geri döndü” dedi. Bir aile hayır kurumu olan Gates Vakfı'nın yönetim ve bağımsızlığı geliştirmek için daha fazla mütevelli eklemeyi planladığını söyledi. Bay Gates ve Bayan French Gates, Warren Buffett'ın istifa etmesinden sonra şirketin tek mütevelli heyeti olmuşlardı.

Bill Gates'ten dünyaya uyarı

Bay Gates, kendisi, Bayan French Gates ve vakfın CEO'su Mark Suzman'ın yıl sonuna kadar yeni mütevelli heyeti belirlemeyi planladığını söyledi. Kaç tane yeni mütevelli seçilebileceğini söylemedi. “Bazı insanların sahip olduğu kadar büyük bir tahtamız olmayacak” dedi. Ayrıca vakfın küresel olarak sağlık ve tarımın yanı sıra ABD'de eğitim gibi konulara odaklanmasını değiştirmeyeceğini söyledi.

"Ek mütevelli heyetine sahip olmak güzel olacak, ancak gerçekte yaptığımız şey açısından değişim yolunda çok fazla göreceğinizi düşünmüyorum" dedi. Gates Vakfı'nın raporu, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik ilerlemeyi takip ediyor. Raporda ayrıca Covid-19 pandemisinin etkisine de yer verilmiş durumda. Raporda, pandeminin 31.3 milyon kişinin daha 2020'yi aşırı yoksulluk içinde bitirmesine neden olduğu ve bu yıl sürmekte olan ekonomik toparlanmanın kadınları geride bıraktığı tespit edildi. 

Rapora göre, kadınların bu yıl, pandemi başlamadan önce 2019'da olduğundan 13 milyon daha az işte olması beklenirken, erkekler arasındaki istihdamın büyük ölçüde pandemi öncesi oranlara geri dönmesi beklendiğine yer verildi. Bay Gates, “En kötü durum değildi, ancak yine de büyük bir aksilik” dedi.

Rapora göre, dünya genelinde difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı tam aşılı çocukların yüzdesi 2005 seviyelerine gerilemiş durumda. Gates Vakfı, bu oranı genel olarak çocukluk çağı hastalıklarına karşı aşılamadaki azalma olduğunu söylüyor. 

Rapordan elde edilen veriler, aşırı yoksulluk içinde yaşayan küresel nüfusun yüzdesinin bu yıl 2020'ye kıyasla büyük olasılıkla düşeceğini gösterse de, Gates, ekonomik toparlanmanın dünya çapında eşitsiz olduğundan endişe duyduğunun altını şu sözlerle çizdi; "Korkunç olan şey, zengin ülkelerde sorun olduğunda içe dönme eğiliminde olmalarıdır. Düşük gelirli ülkelerin borç seviyeleri ve küresel görünüm hakkında ileriye dönük endişeliyim."

Rapora göre, 2022 yılına kadar gelişmiş ülkelerin %90'ında, ancak düşük ve orta gelirli ülkelerin yalnızca üçte birinde kişi başına gelir düzeylerinin pandemi öncesi seviyelere dönmesi bekleniyor. Raporda, 2030'da yaklaşık 700 milyon insanın aşırı yoksulluk içinde kalacağı tahmin ediliyor.


Pandemiyle mücadelede Mark Zuckerberg’den Bill Gates’in vakfına 25 milyon dolar bağışPandemiyle mücadelede Mark Zuckerberg’den Bill Gates’in vakfına 25 milyon dolar bağış
Bill Gates Trakya'dan toprak mı aldı?Bill Gates Trakya'dan toprak mı aldı?

PAYLAŞ