Apple ve Qualcomm Arasındaki Dava Süreci Sona Erdi - Haberler - indir.com

Apple ve Qualcomm Arasındaki Dava Süreci Sona Erdi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 58 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-17 17:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

ABD merkezli teknoloji şirketi Qualcomm ve yine teknoloji dünyasının ileri gelen isimlerinden Apple arasında yaşanan patent ihlali savaşı son buluyor. Geçtiğimiz aylarda da Apple ile Qualcomm arasında yaşanan patent ihlali davasına haberlerimizde yer vermiştik. Yıllardır devam ede ve iki şirkete de büyük zarar veren bu yasal savaşın son bulma durumu söz konusu. Bugün itibariyle elde edilen bilgilere baktığımızda uzun süredir teknoloji devleri Apple ve Qualcomm arasında yaşanan patent davası resmi olarak son buldu. Mevcut bilgilere baktığımız anda yayınlanan basın bildirisinin içeriğinde iki firma, yıllardır deva eden tüm davalara son vererek lisans ve yonga tedarik kontratlarını yenileme kararı ile karşı karşıya. 

Qualcomm, Apple'ın kendi yonga çiplerini izinsiz akıllı cihaz üretiminde kullanması sebebiyle şirkete dava açmıştı. Bu dava yıllarca sürdü ve iki şirket arasında adete yasal bir savaşa yol açtı. Yıllardır mahkeme doğrultusunda devam eden Apple ve Qualcomm arasında mücadele son buldu. Davalar arasında milyar dolarlık bir patent iddiası, Apple tarafından Qualcomm'un karşısında çıkmıştı. Apple dava sürecinde, Qualcomm şirketinin iletişim teknolojisi adına ciddi miktarlarda ücretlendirme yaptığını savunuyordu. Apple, Qualcomm'a lisans ücretlerinin yanı sıra aynı zamanda iPhone modelli akıllı cihazlarında kullandığı model yongaları için de bir takım ödemeler yapıyordu. 

Qualcomm, Apple'dan patent ihlali yüzünden para istiyorQualcomm, Apple'dan patent ihlali yüzünden para istiyor

Apple ve Qualcomm'un yasal savaşı son buldu

CNET üzerinden elde edilen bilgilere göre dev teknoloji şirketi Apple'ın avukatları, Qualcomm şirketinin çifte satış işlemleri yaptığını, 2010 - 1016 yılları arasında Apple şirketine yaptığı yonga satış işlemlerinde 16,1 milyar dolar ve aynı zamanda lisans ücretlerinden 7,23 milyar dolar şeklinde bir kazanç elde ettiğini öne çıkardılar. 27 milyar doların söz konusu olduğu duruşmada Qualcomm, Apple'ın sözleşmeyi ihlal etmesinden dolayı tazminat istiyordu. Bugüne kadar iki şirkete de ciddi zararlar veren duruşma son buldu. 

Yasal savaşın son bulmasını sağlayan anlaşmanın içeriklerine göre iki dev şirkette, 1 Nisan 2019 tarihinden bu yana geçerli olan " altı yıllık bir lisans anlaşmasına" imza attı. İki yıllık uzatma seçeneğinin yer aldığı anlaşma şartları içerisinde bir yonga tedarik anlaşması da yer alıyor. İki şirket arasında yapılan anlaşmaya göre dünya çapında geçerli olan tüm davalar şirketlerin anlaşma ile son buldu. İki şirket arasında süren davalar dünyanın birçok noktasında devam ediyordu, hatta Almanya ve Çin'de de sürmekteydi. Yapılan anlaşma ile buradaki davalar da son buldu. 

Elde edilen bu bilgilere rağmen anlaşma için hangi firmanın daha çok taviz verdiği hakkında henüz kesin bir bilgi söz konusu değildir. Apple gelecek yıllar içerisinde Huawei'nin 5G yonga teknolojisini kullanmak ya da Intel tarafından yapılan vaatlere güvenmek yerine Qualcomm ile anlaşmanın çok daha kolay ve güvenli olacağını düşünmüş olacağı yönünde çeşitli düşünceler mevcuttur. İki şirkete de büyük zararlar veren bu iki şirket ve teknoloji gündeminde de yer almayı başaran bu davalar iki şirket arasında anlaşmaya gidilerek son buldu. 

 


Qualcomm ve Apple'ın Davası SonuçlandıQualcomm ve Apple'ın Davası Sonuçlandı
Qualcomm'dan orta segment telefonlara müjde!Qualcomm'dan orta segment telefonlara müjde!

PAYLAŞ