Apple, Netflix'den kar alamadığı içi şikayetçi - Haberler - indir.com

Apple, Netflix'den kar alamadığı içi şikayetçi

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-07 10:41:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının lider isimlerinden Apple, geçtiğimiz günler içerisinde tanıtımını gerçekleştirdiği ürünler ile gündemde yer alıyordu. Ancak elde edilen bilgilere göre heyecanlı günler bu sefer erken bitti. 

Geçtiğimiz gafta içerisinde başlayan Apple ve Epic Games davası ünlü şirketin başını uzun bir süre ağrıtacak gibi gözüküyor. Söz konusu bu dava hakkında her geçen gün yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Epic Games’in Fortnite’taki gelecek planlarından mağazasında ücretsiz hale getirdiği oyunların şirkete maliyetine; Apple’ın iMessage’ı Android’e getirmeme sebeplerinden Apple Store'daki reklam politikasına kadar daha birçok sırrın ortaya çıktığı davanın üç hafta daha sürmesi beklenen durumlar arasındadır. Yani iki şirket, hakkında elde edilecek daha çok bilgi var gibi gözüküyor. Bugün elde edilen bilgi ise Apple açısından pek de iç açıcı değildir. Öyle ki, Apple, Netflix’in App Store üzerinden üyelik satışlarını bırakmasına üzülmüş durumdadır. Hatta öyle ki dev şirket Netflix'i cezalandırmak bile istemiştir. 

Apple Music HiFi desteği için hazırlanıyorApple Music HiFi desteği için hazırlanıyor

“Netflix’i cezalandırmalı mıyız?”

Teknoloji dünyasının heyecanla takip ettiği bu büyük dava bugüne kadar kapalı kapılar ardından kalmış sırları dahi ortaya çıkarmaya devam ediyor. Bugünün konusu ise App Store politikaları ile ilgilidir. Bilindiği üzere Netflix o güne kadar sunmuş olduğu uygulama içinden abonelik seçeneğini 2018 yılında App Store'dan çekmişti. Bu durum Apple'ın pek de hoşuna gitmemiş gözüküyor. Esasında iki şirket arasında Netflix 2018 yılında App Store üzerinden abonelik satmama kararı verilmesine kadar oldukça iyiydi. Tüm olaylar, Netflix'in 2018 yılında App Store üzerinden üyelik test etmek istemesiyle başladı ve ardından tartışmalar başlayarak bugünkü halini aldı. 

İşte o yazışmalar

Netflix’in bu kararından sonra, Apple konuyu firma içinde tartışmaya başladı. Apple’ın İş Yönetim Direktörü Carlos Oliver’ın konuyu firmaya anlattığı e-posta şöyle başlıyor:

“App Store’daki yüksek abonelik iptalleri dışında, Netflix’in endişe duyduğu başka konular da var. Bunlardan en önemlisi ise Netflix iOS’tan sunulan aboneliklerin kendilerine pek de katma değer katmadığını düşünüyor. Bundan dolayı da iOS aboneliklerini iptal ettikleri bir seçeneği test edip sonuçları görmek istiyorlar. Bunu seçili ülkelerde iki aylık bir süre için yapacaklarını söylüyorlar. Bize söyledikleri, bu testin App Store’un Netflix aboneliği satışından elde ettiği geliri yıllık %1.9 oranında etkileyeceği. Onlara bu konuya sıcak bakmadığımızı söyledim. Hatta, bu durumun kötü bir müşteri deneyimi yaratacağını ve dolayısıyla pazarlama kampanyalarımızda onları eskisi kadar öne çıkaramamamızın da bir ihtimal olduğunu belirttim.”

Oliver’ın iş arkadaşlarına attığı bu e-postanın sonları ise çok daha ilginç: “Sizce bu konu için Netflix’i cezalandırmalı mıyız? Örneğin, benim aklıma gelen, bu iki aylık deneme süresince onları tüm pazarlama kampanyalarımızın dışında bırakabiliriz. Lütfen, bu konuda ne düşündüğünüzü bana bildirin. Eğer siz de bu cezalandırma işi onaylıyorsanız, bunu Netflix’e nasıl bildirelim? Lütfen bu konu hakkında da geri dönüş yapın.”

Apple, test başladıktan sonra Netflix’i geri dönmesi için ikna etmeye yönelik hareket etmiş. İlk aşamada Apple'ın ikna çabalarına karşılık vermeyen Netflix, yeni bir ödeme sisteminin testlerini planladığı gibi 2018 yılında başladı. Fakat, anlaşıldığı üzere bu Apple ve Netflix ilişkinin son günü değildi. Öyle ki Apple, test başladıktan sonra Netflix’i, Netflix üyelik satışlarını App Store’a geri döndürmesi konusunda ikna turlarına çıkmaya başladı. Şirket tarafından hazırlanan sunumda Netflix’e vaat edilen özel teşvik maddeleri bile vardır. İşte o sunum:

Netflix’e bugüne kadarki desteğimiz:

  • Pazarlama kampanyalarında diğer bütün partnerlerimize göre daha fazla reklam.

  • Bu reklamlarımız uygulamanın indirmelerini %6-7 arttırdı.

  • Bu reklamlarımım 16.5 milyon okunma sayısına ulaşırken, 330 bin de indirme sağladı.

Apple’ın Netflix’e vaad ettikleri:

  • iOS ve Apple TV’deki reklamlara devam etme.

  • Bu reklamlarımızın sonuçlarını ve metriklerini Netflix’le paylaşma.

  • Netflix’in seçtiği dizi veya filmleri reklam kampanyalarımıza dahil etme seçeneği.

  • Netflix’e özel, uygun fiyatlı bir Apple TV paketi.

  • Sadece App Store’da değil, iOS kullanıcılarına istediği yöntemle abonelik satma özgürlüğü. Netflix i abonelik ücretini isterse kendi sitesinde App Store’a göre daha uygun tutabilir.

 


Apple, Mac fiyatlarını artırmayı planlıyorApple, Mac fiyatlarını artırmayı planlıyor
Yeni Apple Watch kan şekeri ölçümü yapabilirYeni Apple Watch kan şekeri ölçümü yapabilir
Apple analisti katlanabilir ekran için tarih verdiApple analisti katlanabilir ekran için tarih verdi

PAYLAŞ