Apple, Epic Games ile olan davasını kaybetti! - Haberler - indir.com

Apple, Epic Games ile olan davasını kaybetti!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-13 17:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

App Store uygulamasına açılan komisyon davasında Epic Games davasında, kazanan taraf Epic Games oldu. Bundan sonra Apple, uygulama geliştiricilerinin kullanıcılara App Store dışında daha uygun ödeme planı yapma imkanından bahsetmesine imkan tanıyacak. 

Bir süredir uygulama geliştiricileri ve uygulama mağazaları arasında olan çekişme, hem davalara hem de ABD senatosuna taşındı. Özellikle de geçtiğimiz yıl sık sık gündemde yer alan App Store'da devam eden komisyon kavgasını kazanan taraf Epic Games oldu. Hatırlamak gerekirse, Epic Games'in popüler oyunu Fortnite, oyun içinde direk ödeme seçeneği eklemiş ve bu sebeple de hem App Store hem de Google Play'den atılmıştı. Konuyla ilgili olarak tüm detaylar ise 2020 yılının Ağustos ayı içerisinde aktarılmıştı. Yaşanan bu olayın ardından Epic Games, şirkete bir dava açtı ve uygulama mağazalarının bu hareketinden sıkılan teknoloji şirketleri ise örgütlenerek bir koalisyon oluşturdu. Söz konusu bu koalisyonda Epic Games'in yanı sıra aynı zamanda Basecamp, Blix, Deezer,  Spotify, Match Group ve Tile da yer almaktaydı. 

WhatsApp gizlilik sözleşmesini kabul etmeyen kişilere ne olacak?WhatsApp gizlilik sözleşmesini kabul etmeyen kişilere ne olacak?

Birçok tartışmayı beraberinde Epic Games ve Apple davası bugün Apple'ın aleyhinde olacak şekilde neticelendirildi. ABD'nin California eyaletinde bir mahkeme hükumetine göre, Apple'ın uygulama geliştiricilerinin, kullanıcılara App Store dışında daha uygun ödeme yapma imkanından bahsetmesine de izin vermesi gerekebilir.  "Geliştiricilerin, Uygulama İçi Satın Alma ve uygulama içinde hesap kaydı yoluyla müşterilerden gönüllü olarak edinilen iletişim noktaları aracılığıyla müşterilerle iletişim kurmanın yanı sıra, uygulamalarına ve meta veri düğmelerine, dış bağlantılarına veya müşterileri satın alma mekanizmalarına yönlendiren diğer harekete geçirici mesajlara eklemelerini yasaklamaktan kalıcı olarak kısıtlanmış ve yasaklanmıştır. "

Geliştiriciler adına önemli olarak değerlendirilen bu kararın ardından Apple hisseleri milyarlarca dolara denk gelen yüzde 3'lük bir değer kaybı ile karşı karşıya kaldı. Apple'ın hisselerinde yaşanan bu değerin düşüşü, App Store geliriyle direk olarak ilgili olduğunu söylemek mümkündür. Öyle ki alınan bu karar App Store'un Apple'a getirmiş olduğu yılda yaklaşık olarak 19 milyar dolarlık gelirin, yakın zaman içerisinde zarara dönüşebileceğini gösteriyor. Öyle ki alınan bu karar App Store'un Apple'a kazandırdığı yılda yaklaşık olarak 19 milyar dolarlık gelirin, takın zaman içerisinde zarar getireceğini gösteriyor. Mahkemede yer alan belgelere göre App Store gelirinin yüzde 70 oranında uygulama içi satın alımlardan elde ediliyor. 

Epic Games'in heyecanla beklediği kararlardan biri olan "geliştiricilerin uygulama mağazasında kendi uygulama içi ödeme sistemini kullanması"  hakim tarafından bir karar olarak açıklanmadı. Kısaca belirtmek gerekirse; Apple uygulama içi ödemelerde kendi sistemini kullanarak yüzde 15 ile yüzde 30 arasında komisyon alacak.

Apple ve Epic Games davası sonuçlandı

Davanın sonucu adeta geliştiriciler için bir başarı niteliğinde değerlendirilirken, uzun sürede App Store ve Google Play'i daha geniş anlamda yaptırımlar bekliyor olabilir. Uygulama geliştiricilerin, uygulama mağazalarının yüksek komisyon oranları ve adaletsiz tavırlar sebebiyle şikayetlerini ABD senatosuna da taşıyacak. Open App Markets Act yasa tasarısı ile işletim sistemlerini kontrol eden bu şirketlerin, platformlarında üçüncü parti uygulamalara ve uygulama mağazalarına izin vermesi sağlanıyor. 

 


Telegram, Whatsapp ile dalga geçtiTelegram, Whatsapp ile dalga geçti
Whatsapp Kasım ayından itibaren 48 telefon modelinde çalışmayacakWhatsapp Kasım ayından itibaren 48 telefon modelinde çalışmayacak
Whatsapp son görülme gizlemeye yeni bir özellik eklemeyi planlıyorWhatsapp son görülme gizlemeye yeni bir özellik eklemeyi planlıyor

PAYLAŞ