Android kullanıcıları arama motoru tercihi yapabilecek - Haberler - indir.com

Android kullanıcıları arama motoru tercihi yapabilecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-10 15:00:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Android için Google’dan önemli bir hamle geldi. Avrupa kullanıcıları için yeni bir dönem başlıyor.

Android işletim sisteminde, Google tarafından radikal bir karar alındı. Avrupa’daki kullanıcılar için artık arama sağlayıcısı konusunda kullanıcılar Google dışındaki diğer seçenekleri de tercih edebilecek.

Ceza sonrasında Android için zorunlu değişiklik

Google tarafından yapılan bu değişiklik, istekle değil zorunlulukla yaşandı. Zira 2018 yılı itibariyle AB tarafından kapsamlı bir soruşturma geçiren Google, 4,34 milyar Euro gibi dev bir ceza almıştı. Cezaların devam etmemesi adına sisteminde diğer arama motorlarına da yer vermek durumunda kalan Google, Avrupa’yı kapsayacak mevcut değişiklik Eylül ayı itibariyle kullanıma sunulacak.

Sistem nasıl çalışıyordu?

Google tarafından arama motoru sağlayıcıları için seçenek sunulsa da bu durum kısıtlayıcıydı. Üstelik 4 seçenek sunan Google, bu bölüm için özel bir ihale başlatarak en yüksek teklifi veren arama motor sağlayıcılarına yer veriyordu. Bu durum, kullanıcıların tepkisini çektiği gibi DuckDuckGo gibi arama şirketlerinin de rahatsız olmasına yol açmıştı. Bu nedenle yapılan şikayetler ile birlikte Google için inceleme başlatılmıştı.

“Rekabet etmeye her zaman inandık”

Google tarafından Android işletim sisteminde yapılacak yenilikler, özel bir basın açıklamasıyla duyuruldu. "İnsanlara ve işletmelere seçenek sunmaya ve hizmetlerimizin esası üzerinde rekabet etmeye her zaman inandık. İnsanların Google'ı faydalı olduğu için seçtiğini biliyoruz; alternatif olmadığı için değil. Bu nedenle, onları mevcut en yararlı ürünler haline getirmek için Google Arama ve Android'e yatırım yapmaya devam edeceğiz ve Avrupa Komisyonu ile bu alanlardaki açık diyaloğu takdir ediyoruz." denilerek duyurulan bu yenilik 2021 yılı Eylül ayı itibariyle aktif olacak.

Avrupa'daki durum, tüm bölgelere taşınır mı?

Google tarafından atılan bu adım, Android için Avrupa’da örnek olsa da diğer bölgelerde geçerli olmayacak. Ancak AB tarafından atılan bu adım, diğer bölgelerde de durumun şikayet edilmesiyle birlikte yargıya taşınabilir. Bu nedenle daha yüksek cezalar için risk almak istemeyen Google Avrupa’daki stratejisini globale taşıyabilir. Böyle bir değişiklik sonrasında ise Android işletim sisteminde tercih edilen arama motorlarında, Google güç kaybedebilir.





PAYLAŞ