Amazon Türkiye veri ihlali nedeniyle 1.2 milyon dolar ceza ödeyecek - Haberler - indir.com

Amazon Türkiye veri ihlali nedeniyle 1.2 milyon dolar ceza ödeyecek

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-15 18:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Amazon Türkiye, Türkiye'deki kişisel verileri ABD'ye aktardığı gerekçesi ile beraber 1 milyon 200 bin lira tutarında idari para cezasına çarptırılacak. Dünyanın en popüler e-ticaret sitelerinden Amazon'un Türkiye yapılanmasına yönelik olarak 1.2 milyon liralık  ceza uygulanmıştı. Buna karşılık ise Amazon yetkilileri bu karara itiraz etmiş ve İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurmuştu. Bu başvuru gerçekleri açığa ortaya çıkardı.

Sulh Ceza Hakimliği tarafından ele alınan dosya incelenmek adına bilirkişiye gönderildi. Bilirkişi tarafından yapılan incelemelerde  KVKK’nın tespitlerinin doğru olduğu ortaya çıktı. Amazon Türkiye’nin, Türkiye’den aldığı verileri ABD’ye aktardığı kanıtlanmış oldu.

Amazon Luna erken erişime açıldıAmazon Luna erken erişime açıldı

Veri aktarma durumu nasıl yaşandı?

Amazon Türkiye sayfasında bulunan "Gizlilik Bildirimi" alanında “Amazon Kişisel Bilgilerinizi paylaşıyor mu?” kısmı üye olan kullanıcıların bilgilerini onlara fark ettirmeden ABD’ye aktarıyor. Konu hakkında fark edilmeyen bir diğer durumsa Amazon'un internet sitesine girmek adına üyelik oluştururken, alışveriş yapılırken veya diğer işlemler için şirket kullanıcılarının izni alınmıyor. Gizlilik Bildiriminde açık bir şekilde; "Amaçlar çerçevesinde işlemek için Avrupa Bİrliği’ne ve Avrupa Birliği’nden ABD’ye verileri aktarabiliriz.” şeklinde bir ibare bulunmuyor. Bu durum ortaya çıktıktan sonra ise uygulanan para cezasına şirket itiraz etti. 

Konu hakkındaki incelemeler sonucunda Amazon şirketi haksız bulundu. Şirket tarafından karara yönelik itirazlar reddedildi. 1 milyon 200 bin liralık cezayı ödeyip ödemeyeceği ya da şirketten nasıl bir açıklama geleceği şu an için bilinmiyor fakat bu durum sonucunda gizlilik ve güvenliğe bağlı sebeplerden ötürü kullanıcı sayısında düşüş yaşanması bekleniyor.


194 TL değerine sahip 5 Amazon Prime oyunu ücretsiz dağıtılıyor194 TL değerine sahip 5 Amazon Prime oyunu ücretsiz dağıtılıyor
Rtük'ten Netflix ve Amazon Prime hakkında yeni açıklamaRtük'ten Netflix ve Amazon Prime hakkında yeni açıklama
Amazon yeni bir suçlamayla karşı karşıyaAmazon yeni bir suçlamayla karşı karşıya

PAYLAŞ