Adalet Bakanı’ndan dikkat çeken Wikipedia açıklaması - Haberler - indir.com

Adalet Bakanı’ndan dikkat çeken Wikipedia açıklaması

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-10 22:50:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Türkiye’de uzun bir süredir erişime kapalı olan Wikipedia platformu için Anayasa Mahkemesi tarafından önemli bir karar verilmişti. Bu kara sonrasında ise Adalet Bakanı tarafından konu hakkında önemli bir açıklama yapıldı. Wikipedia bildiğiniz üzere dev bir dijital ansiklopedi olarak birçok bilgiyi içerisinde barındırıyor. Ancak Türkiye’yi terör ile aynı seviyede gösteren içeriklerin tespiti sonrasında 2017 yılından beri ülkemizde erişimi engellenmişti. Konu hakkındaki dava uzun süredir devam ederken, geçtiğimiz haftalarda önemli bir gelişme yaşanarak Wikipedia’nın sahibi tarafından erişim yasağının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne belgeler ile başvuruda bulunulmuştu. Bu başvuruda ise Wikipedia’nın tamamen engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği anlamına geldiği iddia edildi.

Wikipedia için Adalet Bakanı tarafından önemli açıklama

Rusya, Wikipedia yerine kendi ansiklopedisini kullanacakRusya, Wikipedia yerine kendi ansiklopedisini kullanacak

Ancak bu başvuru neticesinde Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden ötürü, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 28.madde 3.fıkrasına göre Genel Kurul’a sevk kararı alınmıştı. Genel kurul ise bu bireysel başvuru sonucunda erişim engelinin hak ihlali olduğu kararına varmıştı. Oy çokluğu ile yasağın ifade özgürlüğünü ihlal gerekçesi ile Wikipedia için erişimin engelinin kaldırılması istendi. Bu yaşanan durumlardan sonrasında ise Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından “Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararı açıklayınca Wikipedia açılacaktır” açıklaması yaptı.

Bu gelişmeler ile beraber büyük arşiv sitesi Wikipedia’nın çok yakın zamanda ülkemizde tekrardan erişime aktif olacağı belli oldu. Şuan için net bir tarih belli olmazken, yakın zamanda yasağın kalkması bekleniyor.


İlgili uygulamalar
Anayasa Mahkemesi'nin Wikipedia yasağı hakkında kararı belli olduAnayasa Mahkemesi'nin Wikipedia yasağı hakkında kararı belli oldu
Wikipedia’nın kurucusundan Türkiye paylaşımı!Wikipedia’nın kurucusundan Türkiye paylaşımı!

PAYLAŞ