ABD Dizüstü bilgisayarlarında Apple liderliğini kaybetti - Haberler - indir.com

ABD Dizüstü bilgisayarlarında Apple liderliğini kaybetti

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-09 15:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Dizüstü bilgisayar pazarı için zirvede yeni bir isim var. Apple ABD pazarında büyümeye devam ediyor olsa da rakiplerinin rekor büyümesine de karşı koyamamış gözüküyor. 

Teknoloji dünyası, özellikle de dizüstü bilgisayarlar pandeminin ilk günlerinde uğramış oldukları zararı fazlasıyla karşılamayı başardılar. Geçtiğimiz sene içerisinde zorunlu olarak evden çalışma sebebiyle tüm dünyada artış gösteren bilgisayar ihtiyacı, 2021 ilk çeyrekte ise çok daha yüksek seviyelerdedir. Elde edilen bu rekor sayılara ulaşan talep özellikle de dizüstü bilgisayar satışlarında büyük bir artışa sebep oldu. Apple pazar  payı ile bu artıştan etkileniyor olsa da rakiplerinin büyük yükselişi sebebiyle ilk çeyrek dilimde zirve yarışında geri planda kaldı. ABD pazarında ise zirveyde yerini almayı başaran isim Chromebook oldu. Buna göre Chromebook modellerin sevkiyatları yüzde 275 gibi rekor bir artış rakamına ulaştı.

Chromebook Sıfırlama YöntemleriChromebook Sıfırlama Yöntemleri

ABD dizüstü bilgisayar sevkiyatında rekor rakamlara ulaştı

Teknoloji dünyasının lider isimlerinden Apple pazar payı ile ABD'de büyümeye devam etmesine rağmen, özellikle de HP'nin önüne geçilemez büyümesiyle zirve rakiplerinin oldu. Özellikle de ABD'de birçok şirketin geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana evden çalışma sisteminin yaygınlaşması, bilgisayar satışlarını olumlu anlamda etkiledi. Pandeminin 2021 yılının yarısına geldiğimiz bu günler içerisinde dahi devam etmesi ise şirketlerin sevkiyat oranlarında rekorlar kırmasına sebep oldu. Canalys Analiz şirketi tarafından yayınlanan global rakamlarda  bilgisayar pazarında yüzde 63'lük bir büyüme oranıyla dizüstü bilgisayar sevkiyatları zirvede yerini almış oldu. Her ne kadar sevkiyat oranları satış rakamları olmasa da, sevkiyatın artmasının temel sebebi artan talepler oldu.

ABD pazarında ise dizüstü bilgisayar sevkiyat rakamları yüzde 73 oranında artış gösterdi. Apple sevkiyatları ise geçtiğimiz senenin aynı dönemine yüzde 36'lık bir oranla artış göstermiş oldu. Apple dizüstü bilgisayar satışları pazar payı ise bu raporda yer alan bilgilere göre yüzde 25'ten yüzde 19.5 seviyelerine kadar gerilemiş oldu. Bu dönem içerisinde HP ise Chromebook satışları ile beraber büyük ivme elde etti. Geçtiğimiz sene yüzde 16.4 ile listenin üçüncü sırasında yer alan firma, bu sene pazar payında yüzde 21.1 ile zirvede yerini almış oldu. 

Canalys tarafından hazırlanan rapora göre HP, ABD pazarında yüzde 122,6 gibi büyük bir büyüme sağladı. Bu da markanın Apple'ı geri plana itmesini sağladı. Yine aynı raporda yer alan bilgilere göre Samsung yüzde 116, Lenovo ise yüzde 92,8 büyüme sağladı. Dell ise rakliplerinin gerisinde kalarak yüzde 29,2'lik bir büyüme sağladı.

Chromebook'un bu kadar tercih edilmesinin sebebi nedir?

Google tarafından 2011 yılında kullanıcıların beğenisine sunulan Chromebook, uygun fiyatlı ve herkesin ulaşabildiği bir bilgisayar olarak sunuldu. Windows yerine Chrome OS ile çalışma özelliğine sahip olan bu uygun fiyatlı bilgisayarlar, hızlı performansı ve pil kapasitesinin yüksek olması sayesinde ABD'de oldukça ses getirdi. Bu yıl hem hızlı hem de uygun fiyatlı ve yeterli donanıma sahip olan bir bilgisayar almak isteyenlerin ilk tercihleri arasında ABD özelinde olmak kaydıyla Chromebook modeli oldu. Bugün ise Samsung, HP, Lenovo gibi markalar Chromebook dizüstü bilgisayar satışları ile önemli düzeyde bir pazar oluşturmak konusunda başarılı oldu. 

 


Yeni Samsung Galaxy Chromebook duyurulduYeni Samsung Galaxy Chromebook duyuruldu
Chromebook cihazlara Steam desteği geliyorChromebook cihazlara Steam desteği geliyor
Yeni Chromebook modelleri geliyorYeni Chromebook modelleri geliyor

PAYLAŞ