ABD baskısı artan Huawei 2 senelik işlemci stokladı - Haberler - indir.com

ABD baskısı artan Huawei 2 senelik işlemci stokladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-01 16:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Amerika'nın başta Huawei olmak üzere Çinli firmalara yönelik yoğun baskısı her geçen gün artıyor. Kendisini korumak isteyen Huawei, önümüzdeki iki yıl boyunca kendilerine yetecek kadar çok sayıda Amerikan yapımı çipi stokladı.

Huawei, ABD ile Çin arasındaki gerilimlerden en çok etkilenen firmalar arasında başı çekiyor. Firmanın geliştirmiş olduğu 5G modemleri ve altyapıları, ABD hükumetinin tepkilerinin merkezinde yer alıyordu. Gelen haberlere göre Huawei'nin elinde en önemli işlemlerde kullanacakları çiplerden 2 sene kadar depoladı.

Huawei ve Apple arasındaki rekabet güçleniyorHuawei ve Apple arasındaki rekabet güçleniyor

Huawei'nin pek çok farklı parça için Amerikalı ya da Amerika bağlantılı firma ile çalışması gerekiyor. Özellikle işlemciler için Intel ve programlanabilir çipler için de Xilinx, firmanın önemli tedarikçileri arasında bulunuyor.

En önemli parçalar depolanıyor

Nikkei Asian Review’da yayınlanan bilgilere göre Çinli teknoloji devi "en önemli parçalar" olarak isimlendirilen çiplerden önemli bir miktarı depoladı. Firmanın envanterinde bulunan parçaların, normal şartlarda 2,5 yıl yetebileceği belirtiliyor.

15 Mayıs tarihinde ABD'nin almış olduğu yeni kararlar doğrultusunda Huawei'nin erişebileceği, uzun vadede tedarik hizmeti alabileceği herhangi bir firma bulunmuyor. Washington da ayrıca Çinli üreticinin kendi çiplerini üretip kullanmasının önünde bir engel olarak gözüküyor.

Huawei uzun zamandır parça depoluyor

Çinli firma, aslında 2018 yılından bu yana parça depolamaya devam ediyor. 2018 yılının sonlarında Huawei CFO'su Meng Wanzhou ABD'li yetkililer tarafından tutuklandığından bu zamana kadar firma, Washington'ın olası yaptırımlarına karşı hazırlık yapıyor.

Geçtiğimiz hafta Huawei'den yapılan açıklamalarda firmanın yaklaşık olarak 23,45 milyar dolarlık bir çipseti, bileşen ve materyal birikimi yaptığı açıklanmıştı. Firmanın kamuya açık olarak gerçekleştirdiği ilk açıklamalar, Beyaz Saray’dan gelen açıklamaların hemen 3 gün sonrasında yapılmıştı. 

Firmanın depoladığı parçalar açıklanmamış olsa dahi özellikle Xilinx, Intel ve AMD çiplerine özel bir ilgi göstermiş durumda. Zira bu çiplerin yerine alternatiflerini bulmaları kolay değil. ABD’li bu üreticiler çip pazarının %98’ine hakim.

ABD Yönetimi Huawei’den çekiniyor

ABD yönetimi, Huawei’nin özellikle F35 jet projesi, 5G altyapısı, yüksek öncelikli güvenlik sistemleri için kullanılmasına karşı çıkmış ve firmanın yaptığı ürünlerde, Çin hükümetinin istediği durumlarda casusluk amacıyla kullanabileceğini iddia ettiği çıklar olduğunu belirtmişti. 

ABD ve Çin arasındaki gerginlik daha sonra ise Ticaret Savaşları olarak da bilinen olayların başlamasına neden olmuştu. Öte yandan bu süreçten en çok etkilenenler ise iki ülke arasında iş yapan kurumlar oldu.



PAYLAŞ