Hazine ve Maliye Bakanlığı, YouTube için içerik üreticisi olarak hizmet veren kişilerin ne kadarlık bir vergi ödeyeceklerini açıklık getirdi. Bakanlık, 650 bin TL’den az gelir elde edenlerin %15 stopaj ödemesi yapacaklarını, Türkiye’de hesap bankası olmayan kişilerin ise vergiye tabii tutulmayacağını dile getirdi. 

Hatırlamak gerekirse geçtiğimiz günler içerisinde içerik üreticileri için yeni vergi düzenlemesi yapılacağından söz edilmişti. YouTube gibi sosyal medya platformlarını yeniden ele alan Hazine ve Maliye Bakanlığı, YouTuber’lar için getirilen stopaj düzenlemesinin meclis tarafından kabul edildiğini belirtti. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalara göre YouTube platformlarından elde edilen gelir 650 bin TL’nin altında olan kişiler %15, gelir miktarı fazla olan kişiler ise daha yüksek vergi ödemek durumunda kalacaklar. Bakanlık her ne kadar banka hesaplarını çapraz kontrolde tutuyor olsa da ne kadar kazanç sağladıklarını bildirmek içerik üreticilerinin sorumluluğunda olacak. 

Banka hesabı yurt dışında olanlar vergiden muaf tutulacak

Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre Türkiye’de son 4 yıl içerisinde yalnızca tek bir sosyal medya platformu üzerinden 14 bin kişi toplam 4 milyar gelir elde etmiş gözüküyor. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt tarafından yapılan açıklamalara göre bu süre içerisinde 100 bin TL’nin üzerinde gelir elde eden 975 kişi incelemeye alındı ve 404,7 milyon TL’lik matrah farkı olduğu belirtildi. 

İçerik üreticilerinin vergi ödemesi için iki şart sunuluyor. Bu şartlar, Türkiye’de ikamet etmek ve yine Türkiye’de aktif bir banka hesabının olması. Bu şartlara uygun olan içerik üreticileri, YouTube platformundan elde etmiş oldukları geliri Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirmek zorunda olacaklar. Şenyurt, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de pek çok kişinin yakından takip edeceği ve çapraz kontrol sağlayacağı belirtildi. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir