TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve en yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu “İMECE”nin fırlatma operasyonu ertelendi. SpaceX’in fırlatmayı hava durumundan dolayı bugün yapmanın mümkün olmadığını açıklaması üzerine fırlatma işlemi ertelendi. Kesin tarih ve saat daha sonra yeniden açıklanacak.

İMECE Uydusu, 21 Şubat tarihinde ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’ne uğurlanmıştı. TÜBİTAK’ın yaptığı açıklamaya göre, Falcon 9 roketini yöneten SpaceX firması, fırlatmanın bugün yapılamayacağını resmi olarak bildirdi.

İMECE Uydusu, en önemli kısmı olan uydu kamerası elektro-optik şekilde yerli ve milli imkanlarla geliştirildi. Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan uydunun göreve başlamasıyla, Türkiye ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip bir elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihinde yer verecek.

Yerli İMECE Uydusu'nun Fırlatması Hava Koşulları Nedeniyle Ertelendi
İMECE Uydusu

İMECE uydusunun özellikleri nedir?

İMECE Uydusu’nun hedefleri arasında, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet vermek bulunuyor. Yaklaşık 680 kilogram ağırlığındaki uydunun boyutları ise 2 metre x 3,1 metre ölçülerinde. İMECE, 1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde kayda alabiliyor 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna çektiği görüntüleri aktarabiliyor.

İMECE Uydusu, 680 kilometre yükseklikte güneşe eş zamanlı yörüngede çalışma yapacak. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, TÜBİTAK 1007 programı, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında geliştirilmişti. Uydunun yörünge testleri tamamlandıktan sonra, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edileceği belirtiliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir