Basil Weibel, Elias Kleimann ve Sebastian Verling tarafından faaliyete geçirilen şirket, drone ile haritalama yapan ve temelde havadan veri toplamak için insansız hava aracı geliştiriyor.B seri turunda 22 milyon dolar yatırım alan insansız hava aracı üreticisi Wingtra , İsveç merkezli bir şirket olarak 2015 yılında kuruldu. 200 çalışana istihdam sağlıyor.

Şirketin ilk ürünü haritalama aracı Wingtra One, NASA, Texas A&M Üniversitesi , Ohia Eyalet Üniversitesi, CEMEX, Rio Tinto, Army Corps of Engineers dahil olmak üzere 96 ülkede yüzlerce işletme tarafından kullanıldı. Sağlanılan bilgilere göre Wingtra tarafından toplanan verilere göre Kenya’da yaşanan çekirge istilası önlendi ve önlemekle kalmayıp araçlar çekirge sürüsünün göç yolunu ve mahsul hasarını tespit etti.

Wingtra One’ da , her yıl 100 binden fazla uçuş denemesi yapılıyor. Drone ile haritalama işlemi şu şekilde gerçekleşiyor, araç öncelikle bölgeyi düzenli aralıklarla tarıyor. Taranan arazinin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekmekle devam ediyor. Bu fotoğraflar özel yazılımlarla birlikte birleştiriliyor. Sonra yüksek çözünürlüklü haritalar oluşturularak işlem gerçekleştiriliyor.

Drone ile haritalama işi tahmin edersiniz ki oldukça önemli. İnşaat alanın veya binanın üç boyutlu haritalarının çıkarılmasından tutun da tarım arazilerinin haritalanmasına ve verimli arazilerin analiz edilmesine , acil durumlarda afet yönetimi ve arama kurtarma gibi alanlara kadar katkı sağlıyor. Bu noktada drone girişimleri oldukça dikkat çekiyor.

Drone girişimleri ilgi çekiyor

Geçen Ocak ayında Japon merkezli bir girişim olan Terra Drone yatırım aldığını duyurdu. Terra Drone tarafından aktarılan bilgilere göre , C serisi yatırım turunda 14 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırım Aramco’nun yatırım kolu olan Wa’ed Ventures’tan geldi. Terra Drone , geçtiğimiz yılın Mart ayında 200 milyon dolar değerleme üzerinden 70 milyon dolar yatırım aldı. Alınan 14 milyon dolarlık yatırım ile birlikte Terra Drone’ un bugüne kadar aldığı toplam yatırım 97 milyon dolar seviyelerine ulaştı.

Terra Drone’un diğer yatırımcılarından bahsetmek gerekirse de SBI Investment, Milt, Join, Venture Labo Investment, Mitsui & Co, Seika, Kyushu Electric Power ve Tokyu Land gibi firmaları örnek verebiliriz.

KTO Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü okudu

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir