Çin merkezli akıllı cihaz üreticilerinden Vivo, kara para aklama iddiasıyla şirkete karşı soruşturma açan Hindistan’ın son hedefi haline geldi. Dava, Mayıs ayı içerisinde Xiaomi’nin hesaplarından 725 milyon dolara el koyan Yerel Gelir İcra Müdürlüğü (ED) tarafından ele alınıyor.

Ülke ekonomisi ile ilgili konular hakkında sorumlu olan ajans, Çin markasının Hindistan’daki 40’tan fazla mağaza ve ofisinde arama gerçekleştirdi. ED’nin sadece Kara Para Aklamayı Önleme Yasası’nın (PMLA) olası ihlalleriyle ilgilendiğini söylemesiyle soruşturma ile ilgili daha fazla bilgi aktarılmadı. Economic Times’a göre, Jammu ve Keşmir bölgesinde aktif olarak yer alan güçlü bir Vivo akıllı telefon distribütörü, yerel yetkililerin hedefleri arasındadır.

Şirketin en az iki hissedarı, belgeleri ve kanıtlarını tahrif etmekle suçlandı ve Hindistan hükümeti için de şüphe uyandırdı. Şu an değerlendirme yapmak gerekirse Vivo Hindistan, devam eden kara para aklama soruşturması ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Üreticinin, şu an için pazarın yaklaşık olarak %10‘una sahip olduğu ülkede en çok cep telefonu satışı yapan beş marka arasında yer alıyor. 

Çinli markalar, Hintli yetkililerle karşı karşıya

2021’de Hindistan’ın akıllı telefon pazarının %77’sini kapsayan Çin merkezli cep telefon üreticileri, Hintli yetkililerin her defasında hedefi haline geldi. Sorunlar, 2020 ortalarında Himalayalar’da her iki ülkenin birlikleri arasındaki gerilimin ardından başladı. O zamandan bu yana Xiaomi, biri vergi kaçakçılığı iddiası, diğeri ise yasadışı yollarla yabancı şirketlere yapılacak havaleler sebebiyle iki soruşturma ile karşı karşıya kaldı. 

MG, uygun fiyatlı elektrikli otomobil modelini piyasaya sürüyor

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir