Finansal alanda hizmet veren Visa ile anlaşmazlık yaşayan Amazon, İngiltere içerisinde geçerli olacak yeni kararını duyurdu. 

Amazon, İngiltere’de bulunan müşterilerinin alışveriş deneyimini olumsuz olarak etkileyecek bir karar aldığını duyurdu. Dünyanın en büyük finansal destek sağlayıcılarından Visa, ile işlem ücretleri konusunda çeşitli anlaşmazlıklar ile karşı karşıya kalan e-ticaret devi, Visa’nın kredi kartlarını artık kabul etmeyeceğini dile getirdi. Fakat söz konusu bu kararın, banka kartları için geçerli olmayacağını da belirtti. Mastercard, İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki ayrılık anlaşması Brexit’in ardından işlem ücretlerinde artış yaşanmıştı. İngiltere vatandaşlarının AB ülkelerinden yapacağı ödeme işlemleri için satıcılardan almış olduğu ücreti 5 katına çıkarmıştı. Benzer bir karar da Visa’dan geldi. Ancak Amazon’un yeni kararının, Brexit ile herhangi bir alası olmadığını da belirtti. 

Amazon: “En iyi fiyatları sunmaya engel oluyor”

Bir Amazon sözcüsü, söz konusu bu yeni karar ile ilgili olarak bir açıklamada bulundu. Visa’nın istemiş olduğu yüksek ödeme maliyetleri sebebiyle bu şekilde bir karar aldıklarını dile getiren sözcü, bu maliyetlerin müşterilere en iyi fiyatları sunmaya çalışan işletmeler için engel teşkil ettiğini dile getirerek şunları ekledi: “Kart ödemelerini kabul etmenin maliyeti, müşterilere en iyi fiyatları sağlamaya çalışan işletmelere engel olmaktadır. Bu maliyetler, teknolojik gelişmelerle birlikte zaman içinde azalmalıdır. Ancak bunun yerine yüksek kalmaya ve hatta artmaya devam etmektedir.”

12 8
A visa credit card is held in front of an Amazon logo in this picture illustration taken September 6, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer/Illustration

Sözcü açıklamasının devamında, “Visa’nın yüksek ödeme maliyetinin sonucu olarak, Amazon.co.uk 19 Ocak 2022’den itibaren Birleşik Krallık tarafından verilen Visa kredi kartlarını artık kabul etmeyeceği için üzgünüz.” şeklinde konuştu.

Visa, hayal kırıklığına uğradığını belirtti

Amazon’un aldığı kararın ardından Visa’da açıklamada gecikmedi. E-ticaret devinin tüketicilerin seçme hakkını kısıtladığını dile getiren Visa, bundan dolayı hayal kırıklığına uğradığını belirtti. “Tüketici seçimi sınırlandırıldığında, kimse kazanamaz.” diyen ödeme sağlayıcısı, Amazon İngiltere ile aralarında bulunan sorunları çözüme kavuşturmak için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. 

Amazon İngiltere’nin yeni kararı 19 Ocak 2022’de yürürlüğe alınacak. Eğer belirlenen bu tarihe kadar aksi bir durum yaşanmazsa, ülke içerisinde Visa kredi kartı kullananlar site üzerinden alışveriş yapmak için farklı bir kart tercih etmek zorunda kalacak. Aynı zamanda Visa’nın banka kartlarında ise herhangi bir sınırlama durumu olmayacak. Hem Visa hem de Amazon, anlaşmazlığın Brexit ile ilgili olmadığını dile getirdi. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için sadece bunlarla kısıtlıdır. Ancak yakın zamanda yeni gelişmeler de yaşanabilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir