Eski ücretsiz API erişimini kapatan Twitter, birçok servisi çalışamaz hale getirdi. Artık düzgün erişim isteyenlerin yüksek rakamlar vermesi gerekiyor.

Twitter üç farklı API erişimi sunuyor, bunlar ücretsiz, temel ve işletme paketleri oluyor. Botları ve “test” kullanımlarını hedefe alan bu yeni paket kapsamında ayda ücretsiz olarak 1.500 tweet gönderilebiliyor. Bu çoğu metin bazlı Twitter botu için pek yeterli değil ama yine de ücretsiz kısmın kaldırılmaması iyi duruyor. Aylığı 100 dolar olan yeni “temel” paket içinde geliştiriciler kullanıcı seviyesinde ayda 3 bin, uygulama düzeyinde ise ayda 50 bin Tweet atabiliyor. Şirketler işletmeleri için yüksek düzeyde erişime ihtiyaç duyduğu için tasarlanan bu paket ise ayda tam 40 bin dolar. Aylık 40 bin dolar bazı şirketler için sorun değil ama genel olarak yüksek bir rakam olarak görülüyor.

Gizli bir VIP listesi yer alıyor

Bundan önce ise bir VIP listesi ses getirmişti. CEO Elon Musk ve başka kişilerin Tweet’lerinin çok sık görülmesinin arkasında gizli bir “VIP” listesi yer alıyor. Kısa süre önce ünlü basketbolcu LeBron James ve ABD başkanı Joe Biden, YouTuber MrBeast, Matthew Yglesias ve Elon Musk tarafından yapılan paylaşımlar, Tweet öneri algoritmasında ciddi şekilde öne çıkarılıyor. Seçilen 35 farklı hesabın paylaşımlarını öne çıkaran Twitter, Platformer’ın öğrendiği kadarıyla yüksek profilli kullanıcıların etkileşimi düştüğünde sıralama için bir yol oluşturdu ve bu sayede “büyük hesaplardan gelen Tweet’lerin her zaman gösterilmesini” sağladı.

Tesla’yı öven hesapları da öne çıkardığı aktarılan platform, Elon Musk “Twitter’ın herkese eşit davranması gerekiyor” demesine rağmen farklı bir yol izliyor, bu yolun desteleyen de yine Elon Musk’ın kendisi oluyor. Çünkü bu sistemin devreye alınmasının sebebi Musk’ın etkileşimlerinin düşmesi sebebiyle olduğu aktarılıyor. Hatırlayacak olursanız Elon Musk, geçtiğimiz ay Twitter hesabından durumundan oldukça şikayet etmişti. Bu konuda üst düzey mühendisler ile bir toplantı düzenleyen Elon Musk, durum hakkında “Bu çok saçma” demiş ve şunu söylemişti: “100 milyondan fazla takipçim var ama çok az sayıda gösterim alıyorum.”

Yönetim Bilişim Sistemleri

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir