Twitch zorlu bir dönemden geçiyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan hack olayı ile birlikte platformdaki tüm yayıncıların bilgileri sızdırılmış ve yayıncıların platform üzerinden ne kadar para kazandığı ortaya çıkmıştı. Ancak bu veriler, günden güne daha fazla firma ve şirket tarafından incelenmeye başlandı ve farklı bir durum ortaya çıktı. Çok az izlenen kanal yayıncıların dahi çok yüksek miktarlar kazanması, farklı iddiaların gündeme gelmesine neden oldu.

Forumlarda ve sosyal ağlarda giderek daha fazla dikkat çekmeye başlayan paylaşımlarda Twitch üzerinden yayın yapan kullanıcıların çalıntı kredi kartı bilgileri ile kara para akladığı ve böylece Twitch üzerinden kolay bir şekilde kendi hesaplarına paraları yasal hale getirdiği ifade edildi. 

“10 bin dolar kazanan var!””

Ortalama 40 ile 50 izlenme alan yayıncıların dahi aylık 10.000 dolara varan kazançlar elde etmesi, bu konuda şüpheleri daha da arttırdı ve iddiaların doğruluğu konusunda ciddi şüphe uyandırdı. İddialara göre kişiler bu konuda organize bir şekilde hareket ediyor.

Yayıncı olan ve düşük izlenmeler alan yayıncılar ile anlaşan ekip, belirli miktarlarda gönderecekleri paraların daha sonrasında kendileri ile paylaşılmasını istiyor. Yayıncılar ise Twitch’ten daha fazla kazanç sağlamak için bu teklifi kabul ediyor ve ardından düzenli olarak Twitch üzerinden para gönderimi ile yayıncılar destekleniyor.

Üstelik Twitch’teki tek para aklama ve para kazanma yöntemi bu değil. Bot sistemlerinin de çalıntı kredi kartı ile alındığı ve böylece botlara gösterilen reklamlar üzerinden de haksız bir kazancın elde edildiği öne sürülüyor. Verilere göre yapılan yayınlarda ise Knight Online gibi eski popüler oyunlar ön planda. Twitch tarafından bu konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak özellikle sosyal medyada tam anlamıyla karmaşa yaşanıyor.

Kara para nasıl aklanıyor?

Yayıncı olarak Twitch’te yer alan kişiler, elde ettikleri gelirlerde herhangi illegal bir durum olmadığından dolayı kolay bir şekilde hesaplarına çekerek kazançlarını kullanabiliyor. Bu anlamda Twitch kara para aklama merkezi olarak kullanılıyor. Farklı profiller üzerinden açılan hesaplarda çalıntı kredi kartlarını kullanan organize ekipler, böylece mağduriyet yaratmanın ötesinde çaldıkları paraları kolay bir şekilde Twitch yayınlarında kullanıyor. Platformda milyonlarca yayıncı olduğu göz önünde bulundurulduğunda sadece Türkiye’de değil, dünyanın farklı ülkelerinde de benzer oluşumların olduğu düşünülüyor. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir