Popüler oyun akış platformu Twitch, aktardığına göre gizli şirket bilgilerini ve yayıncıların kazandığı ücretleri ortaya çıkaran bir sızıntıyla karşı karşıya kaldı. Çarşamba günü 100 GB’tan daha fazla veri çevrimiçi bir şekilde yayınlandı. Belgeler, Twitch’in en iyi yayıncılarının son iki yıl içerisinde Amazon’a ait olan şirketlerden epey bir para kazandığını gösteriyor. 

Twitch, yapılan veri ihlalini doğruladı ve kapsamını öğrenmek için “hızla çalışmalara devam ettiklerini” dile getirdi. Twitter platformu üzerinden yayınlanan bir açıklamada şirket, “ek bilgiler mevcut olur olmaz topluluğun güncelleneceği” dile getirildi. Fortnite yayıncısı BBG Calc şunları söyledi: “Kazanç listesi rakamımı %100 doğruladı.” Başka bir yayıncı kazançlarının “doğru” olduğunu dile getirirken, yüksek profilli olan bir oyuncuyla yakın bağlantısı olan bir kişi de doğru olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili olarak yapılan sızıntıların arkasındakiler de video platformunun kaynak koduna sahip oldukları iddiası vardır. 

En çok kazananlar ortaya çıktı

Çevrimiçi forumlar üzerinden aktarılan belgeler, Ağustos veya Eylül 2019 ile Ekim 2021 arasından gerçekleşen ödemeleri göstermek gibi gözüküyor. Çevrimiçi olarak aktarılan bazı sürümler, Dungeons & Dragons kanalı CriticalRole, Canadian xQC ve American Summit1g gibi tanınan yayıncıları en çok kazananlar arasında yer aldığı görülüyor. 

2 2

Fakat görünüşe göre Twitch platformunun kendisinden gelen ödemeler listesinin, sponsorluk anlaşmalarını ve diğer platform dışı aktiviteleri içeriyor olması veya gelir üzerinden ödenen vergiyi içermesi pek de olası bir durum değildir. Ve bu durum en iyi yayıncıların her biri olmasa da pek çoğu, kendi çalışanları ve işletme giderleri ile etkili bir şekilde büyük anlamda medya operasyonları olarak değerlendiriliyor. Bu sebeple rakamlar, gerçek dahi olsa, listelenenler eve dönüş ücretini göstermiyor. Belgelerin geniş miktarda dahili Twitch verisine sahip olduğu da bildiriliyor. İnternet forumlarına gönderilen meta veriler, aşağıda yer alanlar da içinde olmak üzere önemli yazılım alanlarından sonra adlandırılan veri klasörlerini gösteriyor gibi gözüküyor;

“çekirdek yapılandırma paketleri”

“devtools” (geliştirici araçları)

“infosec” (bilgi güvenliği)

Belgelerin aynı zamanda, Twitch platformunun web sitesi ve ilgili olan hizmetler için birinci bölüm olarak etiketlenen kaynak kodunu da içerdiği dile getiriliyor. Bu da daha fazla yayınlanmış olan öğe olabileceği düşünülüyor. Verilere bağlantı verdiği bilinen en eski çevrimiçi isimsiz posterde, Twitch’te yer alan kullanıcılarını “iğrenç zehirli bir çöplük olarak etiketledi ve sızıntının video akışında ise daha fazla aksama ve rekabeti teşvik etmek için yayınlandığı iddiası ortaya çıktı. Son aylar içerisinde ise Twitch, platformunda azınlık kökenli olan yayıncılara, “nefret baskınları” gibi sorunlarla uğraşıyor. Ve eylül ayının ilk günlerinde, “Twitch’siz bir gün” başlığıyla yapılan boykot, içerik oluşturucularının nefret baskınlarına karşı önlem alınamamasını etkili olacak şekilde protesto edildiği görüldü. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için sadece bu kadar olup gelecek günlerde yeni bilgiler elde edilebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir