Wall Street Journal tarafından hazırlanan haberlere göre Türk Lirası, dolar ve euro’yu geride bırakarak Tether karşısında en çok işlem gören resmi para birimi olarak adından söz ettiriyor. Aynı zamanda 2021’in dördüncü çeyrek kısmında Türk Lirası ile yapılan kripto para işlem hacminin ise günlük olarak ortalama 1,8 milyar dolar olduğu belirtildi. 

Getir hangi ülkede ne kadar maaş veriyor?

Türk Lirası’nın özellikle 2021 yılının son  yarısında yaşamış olduğu önemli miktardaki değer kaybı, TL’nin döviz karşısında adeta yok olmasına sebep olmuştu. Bir diğer açıdan ise TL’nin her geçen gün değersizleşmesi, bir yandan da bu değersizleşmeyi her geçen gün daha da artıracak olan döviz ve kripto para yatırımlarını artırmıştı. Bunun sonucunda ise hükumet, bu yatırımların önüne geçerek bir takım adımlar atmıştı. Türkiye, Aralık 2021’de dolar/TL kurunun 18 TL’ye kadar çıktığı ve rekor kırdığı gün Kur Korumalı TL Mevduatı kullanıma sunulmuştu. İlerleyen günler içerisinde de kredi çekenlere yönelik yeni bir taahhüt hazırlandı ve çekilen kredinin döviz, altın ve kripto para gibi yatırımlarda kullanılması engellenmişti. Bu ve buna benzer alınan önlemlerin ardından dolar kuru 13 seviyelerinde gezinirken, TL ile ilgili önemli açıklamalarda yapıldı. 

TL, dolar ve euro’yu geride bıraktı

4 10

Finansoloji Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, dolar kuruna karşı olan talebin halen güçlü bir şekilde devam ettiğini açıkladı. Aynı zamanda döviz talebine karşı olarak bankaların kur alım satın fiyatları arasındaki makası açmaları, Gündoğdu’ya göre farklı bir araca olan ilgiyi daha da artırdı. Buna göre ise kripto para borsalarında çok düşük komisyonlar alınması ve bankalardaki gibi bir makasın geçerli olmaması, 1 dolara sabitlenen ‘stabilcoin’ Tether’e olan ilginin daha da artmasına sebep oldu. 

Gündoğdu, özellikle eğitim seviyesi yüksek olan ve dijital dünya ile arasında olumlu bir hava olan genç nüfusun kripto paralarda yapmış olduğu işlem sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi. Wall Street Journal gazetesinin Chainalysis verilerinden elde edilen bilgiler, bunu doğrular nitelikte olup güçlendirir niteliktedir. Bu haberde yer alan bilgilere göre Türkiye’de aralık ayı içerisinde TL’ye karşı yapılan işlemlerin yarısından daha fazlası Tether işlemleriydi. Aynı zamanda Türk Lirası, dolar ve euro’yu geçerek Tether karşısında dünyada en fazla işlem gören resmi para oldu. Chainalysis verilerinden elde edilen bilgilere 2021’in 4. çeyreğinde Türk Lirası kullanılarak yapılan tüm kripto para işlemlerinin hacmi de .günlük olarak ortalama 1,8 milyar dolar idi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir