Japonya mahkemesi, elektronik üreticisi olan Toshiba’nın eski yöneticilerinin, muhasebe dolandırıcılığı suçu gerekçesiyle tazminat ödemesi yönünde kararda bulundu.

1875 yılında kurulan ve 1939 yılında Toshiba adıyla bilinen şirket farklı pek çok ürün üretir. Yıllardır elektronik cihaz ve parçaları konusunda büyük öneme sahip Dünyaca ünlü şirketler arasında yerini alır. Genel merkezi Tokyo olan şirket istikrarlı bir şekilde varlığını sürdürmeye devam eder. Şirketin şu anki CEO’su Taro Shimada’dır. Şirketin başkanı da Taro Shimada olarak bilinir.

Şirket ofis ürünleri ve elektronik sağlık ürünleri gibi farklı alanlarda da ürünler geliştirir. 1985 yılında dizüstü bilgisayar pazarına da giren şirket 2020 yılında çekilmişti. Hemen ardından da şirketin CEO’su istifa eden şirket başkanı aynı zamanda yabancı yatıırımcımlarının çıkarlarını bastırmak için hükümetle iş birliği yaptığının anlaşılmasının ardından görevden alınmıştı.

Yakın bir zaman önce de satış kararı alan Japonya merkezli şirket Toshiba, olası satış için 10 potansiyel ölçekte isteyenlerin olduğunu ve görüşmelerin başladığını bildirmişti. Özel sermaye şirketi Japan Industrial Partners, Toshiba şirketini 15 milyar dolar karşılığında satın alacağı belirtilenler arasında yerini alıyor.

Toshiba Satılıyor Mu?
Toshiba Eski Yöneticilerine Ceza

Toshiba’nın Eski Yöneticilerine Ceza

2015 yılında kamuoyuna yansıyan muhasabe sürecindeki usulsüzlüklerden kaynaklanan zararlar gerekçesiyle eski Toshiba yöneticilerini olumsuz etkileyecek şekilde tazminat davası açılmıştı. Japonya mahkemesi durumu değerlendirdi ve elektronik üreticisi Toshiba’nın eski yöneticilerinin, muhasebe dolandırıcılığından 300 milyon yen tazminat ödemesine karar verildi.

Belirtilen para yaklaşık olarak 2,2 milyon dolar değerinde oluyor. Tokyo Yüksek Mahkemesi, üç altyapı projesinde yasa dışı şekilde muhasebe işlemlerinin yapıldığı hükmünü vererek, şirketin eski 5 yöneticisini tazminata mahkum etti. Bu karar verilirken şu notlar da eklendi. Eski Toshiba Başkanı Tanaka Hisao, eski Başkan Yardımcıları Sasaki Norio ardından Dakubo Makoto dahil yöneticilerin, muhasebe usulsüzlüklerini engellemediği belirtildi. 

SEO İçerik Üreticisi

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir