Son zamanlarda gençler arasında oldukça popüler olan TikTok çok sayıda ülkeden yasak haberleri gelmeye devam ediyor. Avustralya, güvenlik endişeleri nedeni ile federal hükümete ait olan cihazlar için medya platformu olan TikTok uygulamasının kullanılmasına yasak getiren üyesi oldu. Karar, Beş Göz (Five Eyes)  olarak bilinen  üyeleri ABD, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere’nin de bu yasaklar konusunda benzer adımların atılmasının hemen ardından geldi.

İlk olarak 1946 yılı içinde  ABD ile İngiltere arasında imzalanmış olan sonrasında ise Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın katılımıyla ile gerçekleşen ve genişletilen ve UKUSA olarak da bilinen “elektronik istihbarat” ittifakı, Beş Göz (Five Eyes) ismi veriliyor.

Daha sonrasında Mark Dreyfus, yaptığı açıklama içinde istihbarat ve güvenlik teşkilatlarının önerisine dayanak olarak görerek bu yasağın “mümkün olan en kısa zaman içerisinde” yürürlüğe gireceğini belirtti.

TikTok

TikTok, güvenlik nedeni ile gündemde

TikTok, oluşturabileceği güvenlik ve mahremiyetin gizli kalması konusunda kaygıları nedeniyle Çin yanlısı görüşte olanların yayılmasında bu bilgileri kullanılabileceği  ve kullanıcı bilgilerine başkaları tarafından da erişilebileceği endişesi ile ciddi kısıtlamalarla baş başa kalıyor.

AB Komisyonuda, 23 Şubat tarihinde güvenlik endişeleri nedeni ile çalışanlarına TikTok yasağı getirerek önlem almaya çalışmıştı. Avrupa Parlamentosu da AB Komisyonu ve Konseyinin yaptığı atağın ardından çalışanlarına güvenlik konusundaki endişeleri gerekçesiyle sosyal medya platformu olan TikTok’a yasaklama getirmişti. Norveç’te Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl’in başına gelen bir olayda ise devletin tahsis ettiği telefona TikTok uygulaması yüklediğini bildirmemesi sebebi ile özür dilemek zorunda kalması olmuştu.. Danimarka Savunma Bakanlığı da yine aynı şekilde siber güvenlik tedbirleri kapsamı içinde çalışanlarının resmi hizmette kullanılan cihazlarda sosyal medya platformu olan TikTok’u kullanmasına yasak getirmişti.

Hindistanda da gizlilik ve güvenlik endişeleri sebebi ile  2020 yılında TikTok ve mesajlaşma uygulaması WeChat’in de içinde yer aldığı çok sayıda Çin menşeli uygulamanın ülkede kullanımını yasaklamıştı.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir