TikTok CEO’su Shou Chew ifade için ABD Kongresi’nde idi. İddiaları tam gaz yalanmaya odaklanan CEO, platform ve çatı şirket olan ByteDance’in Çin hükümeti ile bir bağlantısı olmadığını ABD Kongresi’nde ısrarla söyledi. Fakat CEO Chew’in savunması Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi üyeleri için yeterli değildi.

TikTok'tan Yeni Adım: STEM Bilim, teknoloji
Sosyal medya devlerinden olan TikTok, uygulamaya yeni bir akış seçeneğinin ekleneceğini kullanıcılarına duyurdu.

Komite başkanı Cathy Rodgers tarafından yapılan açılış konuşmasının içeriğinde dikkat çeken net bir ifade yer alıyordu o da bu platformun ABD’de yasaklanması gerektiğiydi. Başkan sözlerine şunları da ekledi: “ByteDance Çin Komünist Partisi’ne bağlıdır ve ByteDance ile TikTok aynı şeydir”.

Komite üyelerini tatmin etmeyen şeyler bununla sınırlı değil. Chew önceki zamanlarda yazılı ifade vermiş onda da “ByteDance’in Çin ajanı olmadığını” ifadesine eklemişti. Verdiği sözlü ifadenin odağını Teksas Projesi haline getirdi.

İfadesi ile bir türlü üyeleri ikna edemeyen Chew, ısrarcı bir tavırla Proje Texas’ın tamamlanmasının ardından diğer ülkelerde çalışma hayatına devam edenlerin ABD kullanıcılarının verilerine erişemeyeceklerini söyledi. Komite başkanı ve üyelerinin proje hakkında çeşitli yorumları ise şu yönde: Komite başkanı olan Rodgers’e göre proje bir pazarlama taktiği, komite üyesi Angie Craig ise projeyi mantık dışı olarak tanımlayan isim. Bir diğer komite üyesi Frank Pallone ise projenin kabul edilmeyeceğini sözleriyle açıkça belirtmiş oldu.

Oturumun 5 saat sürdüğü gelen bilgiler arasında. Fazla görülmeyen bir olay olan, değişik partilere mensup üyelerin konu üzerinde uzlaşması gerçekleşti. ByteDance’in TikTok’u satmaması halinde ABD’de yasaklanması oturumun ana gündemiydi. 

ABD’de TikTok kullanımının devam edip etmeyeceği merak konusu

Komite üyeleri tatmin olmamak konusunda Chew ise savunduğu Teksas Projesi’nde ısrarcıydı. Platformun başarısız diye nitelendirilebilecek bu olaydan sonra geleceğinin ne olacağına dair kesin bir yorum yapmak imkansız. ByteDance’in TikTok satışına karşı olduğu bilinen bir şey fakat buna karşılık ABD’li siyasiler de geri çekilmeyecek gibi duruyor. Sizin bu konudaki görüşleriniz neler? 

Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunu, Endüstri Mühendisliği öğrencisi, İmza'da Dijital Çırak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir