Federal bir araç güvenliği otoritesi, Tesla’dan Eylül ayında güvenlikle ilgili bir yazılım güncellemesini müşterilere sunduğunda neden gerektiği gibi bir geri çağırma başlatmadığını açıklamasını istiyor.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nden Tesla’ya Çarşamba günü yayınlanan bir mektuba göre, güncelleme Tesla araçlarının düşük ışık koşullarında acil durum araç ışıklarını daha iyi algılamasını sağladı. Tesla’nın “Acil Işık Algılama Güncellemesi”, NHTSA’nın şirketin standart sürücü yardım paketi olan Tesla Autopilot ile olası güvenlik kusurlarına yönelik bir soruşturma başlatmasından birkaç hafta sonra, müşterilerin araçlarına kablosuz bir yazılım güncellemesi yoluyla teslim edildi.

Tesla ayrıca sürücü yardım sisteminin premium bir versiyonunu FSD veya Full Self-Driving markası altında peşin 10.000 $ veya aylık 199 $ karşılığında satıyor. Tesla’nın sistemlerinin hiçbiri, arabalarını her zaman direksiyon başında bir insan sürücü olmadan kullanım için güvenli hale getirmez. Bunlar, tamamen otonom araç teknolojileri değil, “seviye 2” sürücü destek sistemleridir. CNBC’nin daha önce bildirdiği gibi, NHTSA, Tesla sürücülerinin yol kenarına, genellikle gece veya şafaktan önceki saatlerde park halindeyken ilk müdahale ekiplerinin araçlarına çarpmasını içeren yaklaşık bir düzine çarpışma tespit etti. NHTSA tarafından tanımlanan olayların her birinde, Tesla sürücülerinin çarpışmadan önce devreye giren Otopilot veya trafik farkında hız sabitleyici özellikleri vardı. Kazalardan biri ölümle sonuçlandı.

NHTSA, Otopilot kusurlarının veya tasarım sorunlarının bu çökmelere katkıda bulunup bulunmadığını veya neden olup olmadığını bilmek istiyor. Ve şimdi Tesla’nın yazılım güncellemesinin etkili bir şekilde gizli bir geri çağırma işlevi görüp görmediğini de bilmek istiyorlar.

NHTSA Baş Hukuk Müşaviri Ann Carson, Tesla’nın Hukuki Başkan Yardımcısı Bill Berry’ye yazdığı mektupta, “NHTSA, Tesla’nın kurumun güvenlikle ilgili bilgilere erişimini engelleyebilecek uygulamalar kullanabileceğinden endişe duyduğunu belirleyerek şunları söyledi; ” Bu bilgi, NHTSA’nın Tesla araçlarının acil müdahale araçlarına çarpmasıyla ilgili soruşturmasıyla ilgili olabilir. Son zamanlarda Tesla, FSD Beta programını önemli ölçüde genişletmek için harekete geçti. Bu ay, herhangi bir müşterinin bir FSD Beta indirmesine erişim talep etmesine izin veren bir “beta düğmesi” ekledi. Ayrıca, FSD Beta sürücüleri için bir “güvenlik puanına” erişmesini sağlayan bir sigorta hesaplayıcısı da yayınladı. Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu da dahil olmak üzere araç güvenliği savunucuları, NHTSA’yı Tesla’nın Otopilot, FSD ve FSD Beta gibi sistemleri bir an önce düzenlemeye çağırdı. Tesla’nın yeni bilgileri ajansa sağlaması için 1 Kasım’a kadar zamanı var. NHTSA, şirketin özel emre uymaması halinde, günde 23.000 dolar civarında yüksek para cezası ve bir dizi günlük ihlal için maksimum 115 milyon dolar ceza ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıyor.

Bu bilgiyi bildirmek sorumluluktan kaçarsa, Tesla’daki sorumlu taraflar 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Çarşamba günü Tesla’ya yapılan yeni bilgi taleplerine istinaden NHTSA, basın kuruluşuna gönderdiği e-posta yoluyla yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu eylemler aracılığıyla, NHTSA, teknoloji geliştikçe bile, güvenlik konusundaki kararlılığını ve kurumun yollarda herkesin güvenliğini sağlamadaki rolünü yerine getirmesi için gerekli bilgileri toplamaya yönelik devam eden çabalarını göstermeye devam ediyor. NHTSA’nın yaptırım ve kusur yetkisi geniştir ve kamu güvenliği için makul olmayan bir risk tespit ettiğimizde harekete geçeceğiz.”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir