Dijital yayın platformu Spotify, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı nedeniyle Rusya’daki ofislerini süresiz olarak kapattığını duyurdu.

Dijital müzik platformu Spotify Çarşamba günü yaptığı açıklamada, askeri harekata yanıt olarak Rusya ofisini süresiz olarak kapattığını duyurdu. Bu, “Moskova’da Ukrayna’ya yönelik kışkırtıcı bir saldırı” olarak tanımlanıyor.

Spotify, Rusya’daki ofislerini süresiz olarak kapatacak

Temmuz 2021’den bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan Rus kanunu, günde 500.000’den fazla kullanıcısı olan yabancı platformlarda yerel ofisler açmak ve bunları tamamen yasaklamak gibi katı kısıtlamalarla karşı karşıya. Son olarak Rusya’nın Netflix’i platform üzerinden 20 Rus haberini yayınlamaya zorlamasının ardından dijital içerik platformu, savaş nedeniyle bu kararı uygulamayacağını duyurdu.

Spotify ve Apple Music arasında köprü kuruluyor

Şubat ayının sonunda, Spotify dahil birkaç şirket Rusya’nın kararına yanıt verdi. Rusya’nın geçen hafta Moskova’nın “özel operasyonlar” olarak adlandırdığı Ukrayna’yı işgalinden bu yana, Batı hükümeti şirketleri Putin’e mümkün olduğunca fazla baskı yapmaya çağırdı.

Şirket konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Geçtiğimiz hafta boyunca birinci önceliğimiz, çalışanlarımızın güvenliği ve bilgiye erişimin her zamankinden daha önemli olduğu bir zamanda Spotify’ın önemli bir küresel ve bölgesel haber kaynağı olarak hizmet vermeye devam etmesini sağlamak oldu.’ 

Spotify, savaşın başlangıcından bu yana binlerce içerik gösterdiğini ve Rus devlet medyasının sahip olduğu ve işlettiği içeriğin keşfedilebilirliğini sınırladığını söyledi.

Spotify, Rusya ile ilgili daha önce başka adımlar da atmıştı. Tüm RT ve Sputnik içeriği, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nde kısıtlı erişime sahiptir. Facebook, Twitter ve Google gibi şirketler de Rus devlet medyasına benzer yaptırımlar uyguluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Şirketlerin Rusya’ya tepki olarak aldığı kararlar sizce yeterler mi?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir