Sosyal ağlarla ilgili yasa dün gece komisyon tarafından resmen kabul edildi. Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek? Genel Kurul ne zaman toplanacak? İşte detaylar:

Sosyal medya vergisi yasa haline geldi

Sosyal Ağlar Yasası geçen Mayıs ayının sonunda İkinci Daire’ye sunuldu. Çalışmanın ardından komisyonu geçtiği açıklandı. Bu nedenle 45 gün içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

Bu yasanın yürülüğe girmesiyle birlikte internette yalan haber yayan ve yanıltıcı bilgi paylaşan herkes hapse atılacak. Buna gerçekleri açıklamayan veya sosyal medya hesaplarında manipülatif paylaşımlarda bulunanlar da dahildir.

Sosyal Medya Yasası ile 3 yıla kadar hapis cezası geliyor!

Sosyal Medya Yasası 26 Mayıs 2022’de Meclis’e sunuldu. Ancak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na yanıltıcı bilgi yayma suçunu da eklemeye karar verdi. Özellikle gerçeği yansıtmayan veya doğrudan yalan haber yapan yayıncılar ve kişiler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

Teklifin ardından Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine 217/A maddesi eklendi. Konuyla ilgili açıklama ise şu şekilde:

Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni, genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” şeklinde. Suçun failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde bu cezalar yüzde 50 oranında artırılacak.

Sosyal medya yasası internetteki haber kuruluşlarını etkiliyor gibi görünse de Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal ağlarda haberlerini paylaşan ve yayınlayan birçok gazeteci bulunmaktadır. Dolayısıyla bu karar onları da etkileyecek.

Elbette bu yasadan etkilenenler sadece gazeteciler olmayacak. Bir kişi, sosyal ağlarda yanlış ve yanıltıcı raporlar paylaşır veya manipülatif eylemlerde bulunursa, aynı yasaya göre yargılanacak ve hapis cezasına çarptırılacak.

Ancak bu konuda bazı çekinceler de bulunuyor. Çünkü sosyal medyada birçok kullanıcı neyin yalan haber olduğunu, bu bilgilerin kimlerin tarafından yayıldığını, ne ölçüde doğrulanarak bilmiyor. Bu nedenle kullanıcıları ilgilendiren kapsam hakkında yaptırımların hangi kriterlere göre, cezai takibatta nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda daha açıklayıcı bilgilerin paylaşılması gerektiğini düşünüyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir