2020 yılının son günlerine doğru TikTok ve Rusya arasında ufak ufak başlayan gerginliğin ardından Rusya, kendi TikTok’u Yappy’yi yayınladı. Yappy, TikTok uygulamasının arayüzü ile benzer özelliklere sahip ancak işlevi oldukça farklıdır. 

Günümüzde en popüler sosyal medya platformları arasında yer alan TikTok, her gün milyonlarca kullanıcının ziyaretine uğruyor. Artık neredeyse pek çok akımının başlangıç noktası olan TikTok, bazı ülkelerin için tehlike oluşturmaya başladı. Bu ülkelerden biri olan Rusya ise TikTok platformuna karşı harekete geçti. Rusya, Çin merkezli ByteDance çatısı altında yer alan TikTok’un ülke içerisinde hakimiyetini en aza indirmek için kendi terli uygulamasının tasarımını yaptı ve sonunda geliştirdi. Yappy adlı bu uygulama, 40 milyon TikTok kullanıcının yer aldığı Rusya’da kullanıma sunuldu. Uygulamanın geliştirilme sürecinde ise hükümete yakın olmasıyla bilinen isimler yer aldı. 

Yappy, TikTok’la benzer özelliklere sahip

Yappy, temel olarak TikTok’tan neredeyse tamamen farksız bir platform olarak sunuldu. Kullanıcılar, TikTok platformunda olduğu gibi 60 saniye uzunluğa kadar olan vidolar paylaşılabilir. Uygulamanın arayüzü ise yine TikTok ile oldukça benzer bir yapıya sahiptir. 

MIUI 13 güncellemesinin yayımlanma tarihi belli oldu

Devlet Başkanı Putin’in kızı, geliştirme aşamasında görev aldı

Uygulama, devlete ait olan gaz sahibi Gazprom’un yan kuruluşu olan Gazprom Media tarafından geliştirildi. Ancak geliştirilme aşamasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kızlarından biri olan Katerina Tikhonova da dolaylı bir şekilde de olsa destek veri. Uygulamanın geliştirilme sürecinde Katerina Tikhonova tarafından yönetilen bir kuruluş olan Innopraktika Vakfı’ndan destek alındı. Rusya, TikTok rakibi olacak olan yerel bir uygulama geliştirme düşüncesini ilk olarak 2020 yılının son aylarına doğru gündeme getirmişti. Olaylar için harekete geçilmesine sebep olan durum ise TikTok’un Rusya hükümetinin hükümeti eleştiren Alexei Navalny’yi desteklemek adına izinsiz bir şekilde sokak protestolarına katılmaya teşvik eden paylaşımları silmesi için talep de bulunuldu. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir