NASA, Dünya’dan yaklaşık olarak 20.000 ışık yılı uzakta yer alan Messier 55 küresel yıldız kümesinin dikkat çeken görüntülerini paylaştı. Hubble Uzay Teleskobu’ndan alınan görüntüler göz doldurdu. 

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Hubble Uzay Teleskobu, kozmosun dikkat çeken görüntülerini elde etti. NASA tarafından Twitter hesabı üzerinden paylaşılan görüntüler, Dünya’dan yaklaşık olarak 20.000 ışık yılı uzakta yer alan Messier 55 olarak bilinen küresel yıldız kümesi hakkında bilgi veriyor. 

NASA, kozmosun dikkat çeken görüntülerini paylaştı

NASA’nın elde ettiği görsellerdeki yıldız dizisi, Messier 55 yıldız kümesinin yalnızca küçük bir kısmını gözler önüne seriyor. 20.000 ışık yılı uzaklıkta yer alan bu yıldız kümesi yaklaşık olarak 100 ışık yılı genişliğinde ve toplam olarak galaksinin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Bunun yanı sıra Uzay Ajansı, yeni görüntülerin ne kadarlık bir alanı kapladığını göstermek adına kıyaslama görseli de paylaştı. Elde edilen görüntüler M55 yıldız kümesinden elde edilen fotoğrafların konumunu gözler önüne seriyor. Bir diğer yandan Dünya’daki bazı teleskoplar da M55 yıldızlarını seçebiliyor fakat ışık kirliliği sebebiyle Hubble ile kıyaslamak pek de mümkün değildir.

Öyle ki günümüzde Hubble Teleskobu, Dünya yörüngesinin alçak seviyesinde net bir görüş elde etmiştir. Bu görüntüler de kümeler içerisinde yer alan yıldızları net bir şekilde görmeyi mümkün kılıyor. Aynı zamanda Hubble, Messier 55 gibi küresel kümelerde yer alan “blue stragglers” (mavi başıboş) yıldızların keşfi için katkı sağladı. Hubble görüntülerde yer alan fazlaca yıldız, mavi rengine yakın bir renkte ve çevresinde bulunan yıldızlardan daha genç gözüküyor. Elde edilen bu görüntüler, son derece dikkat çekici olup, şimdiden heyecanlandırmayı başarmış gözüküyor. Yakın zamanda yeni bilgilerin ve görüntülerin elde edilmesi bekleniyor.

Google’ın ChatGPT Muadili sohbet botu BARD Açıldı

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir