Salı günü yapılan açıklamada, Micron’un New York’ta yeni bir bilgisayar çipi fabrikası inşa etmek için en az 100 milyar dolar harcama yapacağı belirtildi.

Japon Hükümeti Micron’a 320 milyon dolarlık destek verecek

İlk olarak The New York Times tarafından bildirilen duyuru, daha fazla yerli yarı iletken üretimini teşvik etmek için Çin’de Çip ve Bilim Yasası’nın kabul edilmesinden sonra geldi. Times’a göre, Micron CEO’su Sanjay Mehrotra, yatırımı almak için yasanın geçmesine güveniyordu. Bu haberin ardından Micron hisseleri Salı günü %4.3 yükseldi.

Çip sıkıntısının yaşanması istenmiyor

Tedarik zinciri sorunları çok çeşitli malları etkilediğinden, ABD’nin yabancı bilgisayar çipi üretimine olan bağımlılığındaki riskler pandemi sırasında netleşti. Yarı iletkenler, cep telefonlarından arabalara ve tıbbi cihazlara kadar çeşitli internet bağlantılı cihazlarda kullanılmaktadır.

Ayrıca Qualcomm’da GlobalFoundries’in New York’taki tesisinden 4.2 milyar dolarlık ek çip satın almayı taahhüt etti. Daha öncesinde Intel, Ohio’da çip üretimine 100 milyar dolara kadar yatırım yapma planlarının büyük ölçüde federal mevzuata dayandığını söylemişti. Fabrikayı New York’a açma seçimi, çip yatırımına öncülük eden ve eyaletinin yeni tesislere ev sahipliği yapmasını savunan Schumer bunu büyük bir kazanç olarak değerlendiriyor.

CNBC ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Schumer şu açıklamayı yaptı;

“New York, yukarısı için olduğu kadar Amerika için de dönüştürücü. Çünkü 21. yüzyılın muhtemelen en önemli emtia veya ürününün imalatında liderliği yeniden kazanacağız” Buna ek olarak Schumer açıklamasında “Ülkede üretim merkezi olmak istiyoruz” dedi.

Times’ın bildirdiğine göre, New York’un Demokrat valisi Kathy Hochul da Micron’u fabrikasını Syracuse yakınlarındaki bir kasaba olan Clay’e getirmeye ikna etmeye çalışarak önemli bir rol oynadı. Devletten gelen performansa dayalı teşvik paketi 5.5 milyar dolar değerinde ve Micron’un 100 milyar dolarlık yatırımın yanı sıra 9.000 yeni iş yaratma taahhüdüne bağlı. Micron’un vergi kredisi alabilmesi için belirli sürdürülebilirlik standartlarını da karşılaması gerekiyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Micron’un bu yatırımı çip tedariğinde yaşanan sıkıntıyı hafifletmeye yetecek mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir