AB’nin yürütme kolu olarak hizmet veren Avrupa Komisyonu, Facebook’un çatı şirketi Meta’yı kuralları ihlal etmekle suçladı. 

Meta’nın suçlu bulunması halinde rekor ceza ile karşı karşıya kalabilir. Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme kolu olarak hizmet veren Avrupa Komisyonu, Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi olan Meta’nın rekabet kuralları kapsamında hareket etmediği ve 11,8 milyar dolar değerinde bir ceza verebileceğini açıkladı. Komisyon yapmış olduğu bu açıklamada, Meta’yı, yapmış olduğu bu reklamcılık pazarında rekabete zarar vererek ve hakimiyet konusunda uygun hareket etmeyerek AB’nin düzenleyici yasalarını ihlal ederek ilerlemesi konusunda uyarıda bulundu. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalara göre  Avrupa Komisyonu, Meta’nın reklam faaliyetleri konusunda Facebook Marketplace hizmetini kişisel sosyal medya platformu Faecbook ile eleştiri yapmasının rekabete aykırı hareket ettiğini bildirdi ve söz konusu bu hizmetin, “rakiplerin karşılayamayacağı önemli bir dağıtım avantajı” sağladığı duyurdu.

Avrupa, Meta’yı incelemeye aldı

Avrupa Birliği’nin antitröst şefi Margrethe Vestager konuyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, Meta’nın baskın sosyal medya platformu olan Facebook’u Facebook Marketplace şeklinde adlandırılan çevrimiçi gizli reklam hizmetlerine bağlanması durumundan endişe duyduğunu belirtti.

Bu, Facebook kullanıcılarının Facebook Marketplace’e girmekten başka seçeneği olmadığı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Meta, ticari olarak yapılan uygulamaların rekabete aykırı bir durum oluşturduğunu reddetti. Meta sözcüsü Tim Lamb konuyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada:

Avrupa Komisyonu tarafından öne sürülen iddialar temelsizdir.” dedi. 

Bir diğer açıdan ise komisyonun Meta’ya yapmış olduğu bu uyarılar soruşturmanın tamamlandığı anlamına da gelmiyor. Soruşturma halen devam ederken eğer Meta’nın Avrupa Birliği kurallarını ihlal ettiğine dair daha detaylı kanıtlar bulunursa, şirketin yıllık olarak elde ettiği cirosunun yüzde 10’una kadar para cezası istenebilir. 2021′de yıllık 117,92 milyar dolar civarında gelir elde eden Meta için bu, 11,8 milyar dolar değerinde bir ceza anlamına gelmektedir. 

Guerrilla, Horizon evreninde olan en çok oyunculu bir oyun olduğunu doğruladı

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir