Yarı iletken pazarında yaşanan arz sorunu, yeni yatırımları teşvik etmeye devam ediyor. Yonga sorununun en çok etkilediği bölgelerden olan Avrupa’da bu sorunların çözülmesi adına yeni yatırım İspanya’dan geliyor. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tarafından yapılan yeni açıklamalarda İspanya’nın çip endüstrisini geliştirmek adına Avrupa pandemi fonundan 11 milyar euro tutarında yatırım planladığı belirtildi. Sanchez konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ülkemizin endüstriyel ve teknolojik ilerlemenin ön saflarında yer almasını istiyoruz” dedi. Önümüzdeki dönemlerde kabinede görüşülecek olan teşvik paketinin onaylanması bekleniyor.

Intel tarafından Mart ayında yapılan açıklamalarda, 10 yıllık üretim planlamasında İspanya da yer alıyordu. Buna karşın İspanya, mevcut sorunların üstesinden gelmek için sektör temsilcilerinden ayrı olarak harekete geçmek istiyor. Intel tarafından yapılan açıklamalarda İspanya, İtalya ve Fransa’da yeni üretim alanları ile operasyonlar yapılacak.

Çip Satış Gelirleri Yüzde 26,8 Arttı

Dünya çip pazarında SIA’nın istatistiklerine göre 2022’nin ilk ayında elde edilen gelir yıllık yüzde 26,8 oranında arttı. 50,7 milyar dolarlık bir gelirin elde edildiği sektörde üretim düşüş göstermesine rağmen gelirler artmaya devam ediyor. Son 10 aydır da bu trend devam etti. ABD pastadan en büyük payı alırken Ocak 2021’e göre Avrupa, Çin, Japonya ABD’yi takip etti.

Yeni çip yatırımında hangi şirketlerin yer alacağı ve yerel şirketlerle mi yoksa küresel şirketlerle mi çalışılacağı henüz bilinmiyor. Ancak son yıllara damga vuran çip krizinde yeni üretim alanlarıyla birlikte geleceğe yönelik somut adımların atılması benzer krizlerin yaşanma ihtimalinin düştüğünü gösteriyor.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir