Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ülkeyi yeni bir krize itti. Intel de sonunda bazı kararlar aldı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin dünya çapında bazı sonuçları oldu. İnsanlık trajedisine yanıt olarak siyasi ve ticari yaptırımlar, Rusya’nın ve Rus halkının işlerini karmaşıklaştırmaya devam ediyor. Bu nedenle Rusya önümüzdeki dönemde ciddi krizlerle karşı karşıya kalabilir.

Intel Rusya’daki tüm işlerini askıya aldı

Savaşın başlamasından sonra birçok teknoloji şirketi Rusya ile ticari ilişkilerini askıya aldı. Askıya alınan sektörler, yarı iletken sektörünü içerir. Öyle ki Intel, AMD gibi büyük şirketler geçen ay Rusya’ya ihracatı durdurdu.

Ancak Intel’in Rusya ile olan ticari ilişkileri ihracatla sınırlı değildi. Firma bu ülkeye ihracatını durdurmuş olsa da halen aktif bir üretim hattına sahiptir. Intel, Rusya ve Beyaz Rusya’daki tüm faaliyetlerini askıya almak için önemli bir karar aldı. Açıklamada şu ifade yer aldı:

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınıyoruz. Hem Rusya hem de Beyaz Rusya’daki müşterilere yapılan tüm sevkiyatları askıya aldık. Kalbimiz, Ukrayna halkı ve çevre ülkeler de dahil olmak üzere bu savaştan etkilenen herkesle birlikte.

Intel, operasyonları sonlandırma kararından etkilenebilecek çalışanları unutmayacak. Açıklamada, şirket için çalışan 1.200 kişiye destek verildiği belirtildi. Intel ayrıca, mücadele eden çalışanları için 1,2 milyon dolar bütçe ayırdığını söyledi.

Twitter’dan Rusya devlet hesaplarına engel geldi

Etkileri tüm dünyada hissedilmeye başlanan küresel çip krizi, teknoloji üretimi yapan tüm şirketleri felç ediyor. Tüm bu yaptırım seline ek olarak, Rusya çip dağıtımında da ciddi sorunlarla karşı karşıya. Çin’den yapılan çip ithalatı ülkenin ihtiyacını yeterince karşılamıyor. Ayrıca, bu ilişki dünyanın geri kalanı tarafından iyi karşılanmamaktadır.

Ayrıca Rusya, savaş ortamında Çin’le de ekonomik ortaklıklarını giderek arttırmaya başlamıştı. Bu durum Avrupa ve ABD tarafını kızdırmaya devam etse de Rusya kendine yedek bir plan oluşturuyor. Görünüşe göre Çin’de şimdilik bu durumdan hayli memnun. Geçtiğimiz günlerde ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin’e ve Çinli şirketlere uyarıda bulunmuştu. Raimondo, Rusya’ya Çin tarafından çip tedariklerinin devam etmesi durumunda ekonomik anlamda Çin’i vuracaklarını belirterek rest çekmiş ancak bu reste Çin’den bir tepki gelmemişti.

Peki siz tüm bu olanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir