Apple tarafından sadece iki yüz adet üretimi yapılan ve şirketin bir bilgisayarı olan Apple-1, oldukça yakın bir zaman içerisinde açık artırma ile satışa sunulacak. Apple tarafından sadece iki yüz adet üretimi yapılan ilk bilgisayarı olan Apple-1, yakın bir zaman içerisinde açık artırma ile beraber satılacak. Eski bir teknoloji koleksiyoneri olarak kutsal kase şeklinde kabul edilen modelin, birkaç yüz bin dolara alıcı bulması bekleniyor.

Apple-1 açık artırma için hazırlanıyor

Salı günü içerisinde Güney Kaliforniya merkezli olan bir müzayede evinde yapılacak olan açık artırmada, Apple’ın ilk bilgisayarı olan Apple-1 yer alacak. Başlangıç olarak teklifinin 200.000 dolar olarak belirlendiği etkinlik ile beraber, bilgisayarın 400.000 dolar ila 600.000 dolar arasında alıcı bulması bekleniyor. Yine de farklı bir Apple-1 modelini 2014 yılında 905.000 dolardan alıcı bulduğu değerlendirildiğinde, fiyat skalası daha da yukarıya çıkabiliyor. Apple-1 şirket tarafından ilk tasarlanan bilgisayarı yaklaşık olarak 200 adet üretildi ve açık artırma ile sunulacak olan atmış modelden birisi olarak tanımlandı. Aynı zamanda cihazın hala çalışmaya devam ettiği de değerlendirildiğinde, Buda çalışmaya devam eden yirmi modelden birisi olduğu anlamına gelir.

14 5

Aynı bağlamda değerlendirildiğin hem şirketin hem de ilk modelin olması hem de hala çalışıyor olması, cihazı oldukça değerli hale getiriyor. Bu arada modelin temel kılavuz ve kullanım kılavuzu haricinde tamamen orijinal bir aksesuardan oluştuğunu söylemekte yarar vardır. Aynı zamanda araştırma kapsamında Panasonic video monitörü de alıcıya verilecek.

Apple-1 teknik özellikleri

  • İşlemci: MOS 6502 1 MHz
  • Bellek: 4 KB / 8 KB / 48 KB RAM
  • Depolama: 456 KB
  • Çıkış Fiyatı: 666,66 Dolar

İlk olarak Apple Computer olarak piyasada yer alan ve daha sonrasında ise Apple I ya da Apple-1 isimleri ile anılan Apple Computer I, 1976 yılında satışa sunulan bir masaüstü bilgisayar modelidir. Steve Wozniak tarafından tasarlanan modelin satılması ile ilgili olan fikir ise arkadaşı ve kurucu ortağı Steve Jobs tarafından ortaya atıldı. Jobs bu projenin finansmanı için tek motorlu ulaşım aracı olan Volkwagen Microbus’ın birkaç yüz dolar fiyatla satışını yaptı. Wozniak ise HP-65 model hesap makinesini 500 dolar fiyat etiketiyle satarak katkı sağladı. Modelin ilk prototipi Temmuz 1976 tarihinde Kaliforniya’daki Homebrew Computer Club’da gösterildi. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için sadece bunlarla kısıtlı olup yakın zamanda daha verimli bilgiler de elde edilebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir