Instagram’dan önce popüler olan fotoğrafçılık uygulaması yeniden hayata geçirildi. Hipstamatic, 2010 yılında, akıllı telefon fotoğrafçılığının en popüler uygulamalarından biriydi. Ancak, Instagram’ın popüler olması ile birlikte geride kaldı. Şimdi on yıl sonra ise Instagram’ın başarısını getiren sosyal ağ özellikleri ile iOS App Store’da yeniden canlanmaya hazırlanıyor.

Aslında yeni sosyal ağ, ilk Instagram sürümlerine benziyor. Fotoğrafçılara, kronolojik bir resim yayınlama ve fotoğraflarını arkadaşlarıyla veya kullanıcılarla paylaşma imkanı sunuyor. Instagram, bu basit formatı çoktan terk etti, algoritmalar ve Reels gibi özelliklerle platformunu doldurdu.

Hipstamatic

Hipstamatic’in simge niteliğinde olan filtreleri ve lensleri yine var

Yeni platform hâlâ ikonik kamera filtrelerini ve lenslerini, çeşitli görsel efektler eklemek için sunuyor ve fotoğrafları başka bir uygulamaya gerek kalmadan düzenlemek için bir dizi araç da mevcut. Platform, hâlâ iOS’a özel ve tamamen reklamsız. Hipstamatic’in eş kurucusu olan Lucas Buick, uygulamanın bir “topluluk üyelik programı” ile destekleneceğini söylüyor. Ancak ne kadar ücret alınacağı, ne zaman kullanıma sunulacağı veya herhangi bir avantajının kilidinin açılıp açılmayacağı hakkında bir bilgi vermiyor.

Bu faaliyete geçiş, Hipstamatic’in Instagram ile rekabet etmeye çalışmadığını söyleyen Buick’e rağmen, benzerlikler gösteriyor. 2011 yılında Instagram kullanım sayısı arttıkça, bu uygulama gözden düştü. Instagram, sadece sosyal ağa sahip değildi, aynı zamanda tamamen ücretsizdi, Hipstamatic ise 1,99 dolar ücretle indirilebiliyordu. Daha sonra, indirme ücretini ortadan kalktı ve 2019’da, analog kamera uygulaması olarak yeniden faaliyete geçti, ancak eski ihtişamının gölgesinde varlığını sürdürdü.

Yeni sosyal platformu ise, sadece Instagram ile değil, aynı zamanda bugün var olan VSCO gibi diğer fotğrafçılık temelli sosyal ağ uygulamalarıyla da rekabet etmek için zorlu bir mücadele içinde olacak. Hipstamatic’in sosyal ağ özellikleri, diğer uygulamalarla kıyaslandığında oldukça temel seviyede. Üstelik diğer çoğu platform artık video temelli özelliklere yöneldi. Ancak başarı, sadece rakip platformların üstünde hakimiyet kurmakla değil. Belki de Hipstamatic, yeni bir fotoğrafçılık ağı olarak eski ritmine kavuşabilir.

Yönetim Bilişim Sistemleri

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir