Google ve Microsoft mali tablolarını yayınladılar. Yayımlanan tablo, cironun arttığını ancak karlılığın düştüğünü gösterdi. İşte rapordan önemli rakamlar…

Tim Cook’a Sataşmak isteyen Google’dan büyük hata

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Microsoft ve Google, son çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Kayıtlar, her iki şirketin de daha fazla para kazanmasına rağmen karlılıklarının düştüğünü gösteriyor. Hem Microsoft hem de Google tarafından açıklanan rakamlara bir göz atalım.

Microsoft’un duyurusu dikkat çekici. Öyle ki şirket son 3 ayda 50,1 milyar dolar kazandı. Bu artış bir önceki yıla göre %11 daha fazla. Ancak, şirketin kar marjı da ciddi şekilde düştü. Microsoft, bir önceki yıla göre %14 düşüşle 17,6 milyar dolar kar bildirdi.

Microsoft’un kaybının nedeni: Windows gibi PC servisleri!

Microsoft’un duyurusu, şirketin Windows nedeniyle kârlılığını kaybettiğini gösteriyor. Öyle ki Microsoft’un Windows OEM geliri bir önceki çeyreğe göre yaklaşık %15 düştü. Bunun nedeni, dünya çapında PC satışlarının düşmesi. Ayrıca Microsoft’un gelecek çeyreğe ilişkin beklentileri de iyimser değil. Bir şirket açıklamasına göre, Windows OEM geliri önümüzdeki çeyrekte %30 düşecek.

Microsoft, Xbox ve Xbox/PC Game Pass ile geliri artırıyor!

Microsoft’un Windows OEM geliri düşerken, oyun geliri düşmedi. Öyle ki şirketin Xbox ve diğer donanımlarının satışları yüzde 13 arttı. Ancak, PC Game Pass aboneliklerinden elde edilen gelir yıldan yıla %159 arttı. Xbox Cloud Gaming kullanıcıları ikiye katlanarak 20 milyona ulaştı.

Google’da durum ne?

Teknoloji devi Google, Microsoft ile aynı kaderi paylaşıyor. Google’ın ana şirketi Alphabet, 69 milyar dolar gelir ve 13.9 milyar dolar kar elde etti. Şirket son çeyrekte yaklaşık 69 milyar dolar gelir üzerinden 16 milyar dolar kar bildirdi.

Google’ın mali raporu, neredeyse tüm hizmetler için gelir artışını gösteriyor. Öyle ki Google’ın reklam geliri 53,1 milyar dolardan 54,4 milyar dolara yükselirken, Google Cloud geliri 4,9 milyar dolardan 6,9 milyar dolara yükseldi. Ancak Google’ın bulut hizmetlerine yaptığı harcamalar da arttı. Bu kategorideki kayıplar 644 milyon dolardan 699 milyon dolara yükseldi. Öte yandan, şirketlerin “diğer” olarak sınıflandırdığı gider kategorileri önemli ölçüde artmıştır. Geçen dönemde 1,3 milyar dolarlık zarar rapor edildi ve bu yıl 1,6 milyar dolara yükseldi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir