Google Play Store için Google tarafından yapılan açıklama geliştiricilerde memnuniyet yarattı. Açıklamalara göre Google Play Store için geliştiricilerden yapılan kesintilerde yüzde 10’a kadar düşüş gerçekleştirilecek.

Son dönemlerde Apple üzerinden başlatılan komisyon tartışmaları yoğun bir gündem yaratırken Google’dan dikkat çeken bir hamle geldi. Şirket yaptığı açıklamada bazı şartlar dâhilinde alınacak komisyonlarda yüzde 10’a kadar bir düşüş yapılacağını duyurdu. Böylece geliştiriciler için Android işletim sistemini daha fazla cazip kılmak ve sektörde fark yaratmak adına Google’ın yaptığı bu hamle, geliştiricilerde memnuniyet yarattı.

Google Play Store komisyon sistemi nasıl işliyor?

Google tarafından yapılan son açıklamalara göre uygulamalarda ilk yıl tüm abonelik satışları üzerinden yüzde 30 oranında bir kesinti yapılıyor. 1 yılın ardından ise bu oran yüzde 15’e çekiliyor. 2022’den itibaren yüzde 15 oranında komisyon alacağını geçtiğimiz dönemlerde açıklayan Google, şimdi ise Play Medya deneyimi Programı kapsamında olan geliştiriciler için uygulama ücretlerinin yüzde 10 olarak düşürüleceğini söyledi.

“Dijital abonelikler, geliştiriciler için en hızlı büyüyen modellerden biri haline geldi. Ancak abonelik işletmelerinin müşteri edinme ve elde tutma konusunda belirli zorluklarla karşılaştığını biliyoruz. İşlerinin nüanslarını anlamak için flört, fitness, eğitim ve diğer sektörlerdeki ortaklarımızla birlikte çalıştık,” diyen Google böylece geliştiricilere yönelik iyileştirme yapmak adına böyle bir yeniliğe gidileceğini aktardı. Konuyla ilgili açıklamalar ise Google’ın ürün yönetimi başkan yardımcısı Sameer Samat’tan geldi.  “Mevcut hizmet ücretimiz, 12 aylık yinelenen bir abonelikten sonra %30’dan %15’e düşüyor. Ancak müşteri kaybının abonelik işletmelerinin bu indirimli orandan faydalanmasını zorlaştırdığını duyduk. Bu yüzden, yapabilmelerini sağlamak için işleri basitleştiriyoruz.” diyerek önemli bir adım atan Google, yeni düzenlemenin 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacağını belirtti. Google’a göre yeni düzenleme, geliştiricilerin yüzde 99’una katkı sağlayacak.

Google yaptığı bu hamle ile yüzde 30’luk komisyon tartışmalarının dışına çıkmak istiyor. Geliştiricilere sunduğu yeni düzenlemelerle yüzde 30’dan 15’e düşen ve bazı kriterler dahilinde bu oranı yüzde 10’a kadar indirebileceğini açıklayan Google’ın bu yeni hamlesinin sektörde nasıl bir karşılık bulacağı ise önümüzdeki günlerde görülecek.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir